Podle Jitky Číhalové z Českého statistického úřadu v Jihlavě to je o 234 víc než v roce 2013. Nejvíc novorozenců přišlo na svět v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Uskutečnilo se tam 1 364 porodů, při kterých se narodilo 1 379 dětí, z toho 15 párů dvojčat. Jen 570 dětí se naopak narodilo v pelhřimovské nemocnici.

Soňa Měrtlová z krajského odboru zdravotnictví konstatovala, že počet porodů v havlíčkobrodské nemocnici je nejvyšší v kraji dlouhodobě.

„O důvodu můžeme zatím jenom spekulovat. Zřejmě budoucí maminky dají na doporučení známých a přátel, ale to je běžné i mimo zdravotnictví," uvedla Měrtlová.

Kraj Vysočina podle Soni Měrtlové v loňském roce zahájil spolupráci s Filozofickou fakultou Karlovy univerzity v Praze na pilotním projektu Psychosociální klima v porodnicích.

Projekt je uskutečňován ve všech porodnicích na Vysočině a v porodnici Fakultní nemocnice Plzeň, později by měl být rozšířen i na další krajská zdravotnická zařízení v Česku. Jeho součástí je zjišťování spokojenosti rodiček při pobytu v porodnici.

Ve výsledku budou i názory maminek

Kraj má k dispozici data za loňský rok, která by měla být vyhodnocena v polovině letošního roku.

Ve výsledku se objeví i názory maminek ze všech porodnic v kraji na to, jak vnímají péči, prostředí i poskytované služby. „Pak budeme mít k oblíbenosti porodnic v kraji Vysočina podložené údaje, zatím můžeme jen spekulovat," uvedla Měrtlová.

Podle údajů z jednotlivých porodnic se loni na Vysočině narodilo 2 671 chlapců, zatímco dívek o 190 méně. I o příčině této skutečnosti je podle Měrtlové možné jen uvažovat. „Možná proto, že muži nevydrží tolik a dříve umírají, ale to je opravdu spekulace," řekla se smíchem Měrtlová.

Havlíčkobrodská nemocnice má letos i další primát. Narodilo se v ní první letošní miminko na Vysočině. Prvenství patří malé Karolíně ze Žďáru nad Sázavou. Na svět přišla na Nový rok v čase 00:44. Po porodu vážila 3 070 gramů.

Rodiče loni na Vysočině vybírali pro děti hlavně tradiční česká jména. Mezi chlapci převažovala jména Jan, Jakub, Matěj, Vojtěch nebo Tomáš. Pro holčičky rodiče nejčastěji volili jména Anna, Barbora, Eliška, Kristýna nebo Tereza.

Do porodnic na Vysočině míří často i rodičky z jiných krajů i ze zahraničí. V Havlíčkově Brodě loni rodilo mimo jiné devět žen ze Slovenska.
Do Třebíče přijely cíleně rodit například ženy z Anglie a Mongolska, které se krátce po porodu vracely zpět.

Jaroslav Buček (čtk)