Podíl nezaměstnaných se tak podle aktuálních údajů Úřadu práce ČR snížil o dvě desetiny procentního bodu na 5,4 procenta. Méně nezaměstnaných bylo na Vysočině v říjnu naposledy v roce 2008. Nezaměstnanost minulý měsíc klesla ve všech pěti okresech tohoto kraje, nejvýrazněji na Havlíčkobrodsku a na Pelhřimovsku.

Letos se nezaměstnanost na Vysočině zvýšila pouze dvakrát, a to v lednu a v červenci. K jejímu říjnovému poklesu přispělo dobré počasí, díky němuž se protáhly sezonní práce, konstatoval analytik úřadu práce v Jihlavě Pavel Literák. „Ovšem dominantním důvodem je stále vzestup ekonomicko-hospodářské aktivity našeho státu," řekl. Tento měsíc už podle jeho odhadu budou pracovní místa v zemědělství, lesnictví, stavebnictví a turistice ubývat.

V okresech Havlíčkův Brod a Pelhřimov se nezaměstnanost v říjnu snížila shodně o dvě desetiny procentního bodu.

Situace je lepší než před rokem

V dalších třech okresech Vysočiny, tedy na Jihlavsku, Třebíčsku a na Žďársku, klesl podíl nezaměstnaných lidí proti září o jednu desetinu procentního bodu. Nejvíc lidí, 5 436, hledá práci na Třebíčsku, kde nezaměstnanost koncem října činila 7,1 procenta.

Nabídka volných pracovních míst se na Vysočině minulý měsíc mírně snížila. Ke konci října evidoval úřad práce 4 066 volných pracovních pozic, o 184 méně než ve stejné době v září.

Celková situace je ale v tomto kraji mnohem příznivější než před rokem, kdy bylo koncem října na úřadu práce evidováno 22 630 lidí, tedy o 3 940 osob více než letos. Počty lidí bez práce na Vysočině podstatně převyšovaly hranici dvaceti tisíc od roku 2009. Lépe než letos na tom byl kraj naposledy v říjnu 2008, kdy úřad práce evidoval jen 14 593 uchazečů o zaměstnání.

V České republice se nezaměstnanost v říjnu snížila o jednu desetinu procentního bodu na 5,9 procenta. Pokles nastal v 73 okresech, zatímco čtyři vykázaly nárůst počtu nezaměstnaných.

Mezi kraji mají nejnižší míru nezaměstnanosti Plzeňský kraj, jižní Čechy a Praha, a to shodně 4,3 procenta. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, kde podíl nezaměstnaných činil 8,9 procenta.

Nezaměstnanost na Vysočině. Infografika.