A není se čemu divit, první ránu letos zahrádkářům a ovocnářům zasadil na jaře mráz, tu druhou pak i vydatné sucho. Tento stav se pochopitelně následně promítne i v pálenicích. Vypadá to, že v porovnání s předcházejícím rokem budou mít podstatně méně práce.

„Letošní úroda ovoce je skutečně velice slabá. Nejen, že se ho moc neurodilo, ale také je podstatně více červivé a opadává dřív, než by mělo," konstatoval například majitel pálenice v Nové Vsi u Chotěboře, Jaromír Filip. Podle jeho slov se letos na provozu pálenic projeví i absence takzvaného „hruškového"  roku. „Ten je jednou za dva roky a letos to opravdu není," pokračoval Filip.

Jistý negativní vliv na objem práce palíren nese podle jeho slov i přetrvávající nedobrá ekonomická situace drobných pěstitelů. Místo toho, aby si nechali ovocnou pálenku vypálit, raději odvezou  úrodu do výkupen ovoce. „Já bych si vaši dobrou slivovičku s radostí dal. Ale ty dvě stovky, které z výkupny třeba za jablka dostanu, by mi jinak chyběli," cituje časté odpovědi potencionálních zákazníků Filip.

O něco lepší situace panuje právě v těchto dnech v havlíčkobrodské pálenici.

„Pořád je co dělat. Nejprve na řadu přišly třešně, nyní zpracováváme letní jablka," sdělil Robert Vogl. Ten poznamenal, že s úrodou to snad nebude tak hrozné. „Někde úroda zmrzla celá, jinde mají ovoce nadmíru," konstatoval Vogl. Jeho slova potvrdil i zahrádkář Jan Jindra z Horní Krupé.

„Z naší úrody jsme letos neviděli ani jednu třešeň, přitom jich minulý rok bylo tolik, že bych je počítal ještě dnes," řekl Jindra a upozornil na skutečnost, že jen pouhý kousek za vsí jsou stromy ovocem obalené. „Třešně, švestky i jablka, všechno tam je. Letos mám ale prostě smůlu," konstatoval smutně.

Deníkem oslovení provozovatelé pálenic se nicméně shodli, že situaci může zachránit ještě letošní úroda švestek. Ty jsou prý drobnější, ale vypadá to, že jich do konce září dozraje dost. Švestkový kvas zraje ze všeho ovoce nejdéle a pálení tradiční slivovice přichází na řadu až v zimě.

Cena za litr ovocné pálenky se pohybuje kolem dvou set korun za litr.

Radka Kárníková