Světlá nad Sázavou se tak stala jedním z 280 měst celé České republiky, kde lidé ve středu v podvečer koledy s Deníkem zpívali, a to v rámci akce Česko zpívá koledy.

Pár minut po osmnácté hodině, po úvodním slově šéfredaktora Havlíčkobrodského deníku, Jaromíra Kulhánka, „sáhla" do strun své kytary vedoucí folklorního souboru Škubánek Eva Pejchalová a k dětským hlasům se postupně přidávaly i hlasy přítomných dospělých.

Jako první si lidé zazpívali vánoční píseň Vánoce, Vánoce přicházejí a po ní pak pětici koled: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma,  Štedrej večer nastal a Pásli ovce Valaši.

„Byl jsem příjemně překvapen počtem lidí, kteří se k našemu premiérovému zpívání koled ve Světlé nad Sázavou přidali. Bylo to milé, sváteční a spontánní," uvedl Kulhánek. Ten vyzdvihl především děti z folklorního souboru Škubánek, které bezpečně všem ostatním zpěvačkám a zpěvákům udávaly ten správný tón.

Když odezněly poslední akordy a přišla slova rozloučení, děti ze Škubánku, ale i ty ostatní, obdržely od redakce malou pozornost: sladké perníčky. Bylo jich dost a dostalo se i na řadu dospělých.

Starosta Světlé nad Sázavou, Jan Tourek, který se s dalšími představiteli města včerejšího společného zpívání koled také zúčastnil, akci přivítal. „Myslím, že tím byla založena docela pěkná tradice. Chci poděkovat Deníku a samozřejmě také našemu Škubánku," uvedl Tourek.

O průběhu akce Česko zpívá koledy na Vysočině si přečtete také na webových stránkách Jihlavského, Pelhřimovského, Třebíčského a Žďárského deníku.