V sále místní akademie a gymnázia vystavují více než čtyřicet dokonalých maket a funkčních rádiem řízených modelů historických, ale i současných civilních, sportovních či vojenských letadel.

„Výstavu, která byla zahájena v pátek a pokračuje ještě dnes a zítra, jsme mohli připravit díky našim, ale i spřízněným modelářům z Havlíčkova Brodu, Pelhřimova, Chotěboře, Ledče nad Sázavou a Humpolce," uvedl vedoucí světelského modelářského klubu Michal Šimek. Ten dodal, že expozici dotvářejí i rozličná házedla, stejně jako plastikové a papírové modely lodí, tanků a další vojenské techniky.
Ozdobou letošní výstavy jsou především modely, které šikovné ruce modelářů vyrobily podle původních plánů z dvacátých, třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. „Není bez zajímavosti, že tyto stroje jsou mnohdy vybaveny i původními motory, respektive jejich dokonalými replikami," poznamenal Šimek.

Farman Sport

Značnému zájmu návštěvníků výstavy, o víkendu jich mimochodem přišlo na tři sta, se těší především model francouzského sportovního stroje Farman Sport z poloviny 20. let. „Vyrobil ho Jindřich Hála z Ledče nad Sázavou a minulý týden ho poprvé poslal do vzduchu. Letoun je téměř dva metry dlouhý a jeho rozpětí křídel dosahuje zhruba také této délky. Pohání ho motor z křovinořezu a popojíždí na kolečkách z kočárku," popsal stroj Šimek.

Výstava reaguje i na současný boom modelářské výroby maket letounů z první světové války. „Teď je to skutečně velká móda, která do Evropy, a zejména pak do Anglie a Francie, dorazila z Nového Zélandu. Montáži těchto strojů se věnuje například i Josef Cihlář z Ledče nad Sázavou. Na výstavě má modely stíhacích strojů německé a britské provenience. Návštěvníky upozorňuji především na jeho dvouplošník Royal Aircraft Factory, který byl unikátní svým tlačným motorem a vrtulí vzadu. Tehdejší konstruktéři tak řešili problém střelby ještě před tím, než přistoupili k synchronizaci kulometu s otáčkami vrtule vpředu," vysvětlil Šimek.

V pondělí je výstava otevřena od 9 do 16 hodin, v úterý od 9 do 14.30 hodin. „V úterý ve dvě vylosujeme vítěze naší ankety. Vítězové se mohou těšit na plastikové modely, nebo jejich stavebnice. Každý dětský návštěvník totiž může anketní lístek vyplnit a zúčastnit se losování," uzavřel Šimek.