Ač se jednalo o slavnostní akt, atmosféra v sále byla přátelská, dalo by se říci, že rodinná. Společně se zde s redaktory knihy sešli autoři textů, pozvaní hosté a nejvyšší představitelé města. Vždyť právě město Světlá nad Sázavou prostřednictvím kulturního zařízení města KyTICe vydalo tuto publikaci za finanční podpory Fondu Vysočiny Kraje Vysočina.

Potomci rodů Kosteleckých a Kratochvílů, jež stáli u počátků broušení skla, granátů a syntetických drahokamů ve Světlé nad Sázavou, přiblížili další zajímavosti ze života svých předků.

Badatelka Alena Křivská se zase vyznala z tvůrčí spolupráce s duchovními správci farnosti při pátrání v bohaté historii děkanského kostela. A že se jednalo o křest, tak se skutečně křtilo.

Na pódiu za přítomnosti starosty Jana Tourka a místostarosty Josefa Hnika pokřtil novorozenou knihu opravdovým sektem jeden z redaktorů, pracovník Turistického informačního centra Jaroslav Vála.

Třetí díl Vlastivědného sborníku Světelsko vyšel osm let po jeho prvním dílu, druhý díl spatřil světlo světa v roce 2009.

Jiří Víšek