Konkrétně pak o jeden tisíc a  čtyři sta metrů. Stane se tak    letos v listopadu, kdy ji až do Smrčné prodlouží technici a dělníci firmy M-silnice.

„Právě tato firma zvítězila ve výběrovém řízení a včera si oficiálně převzala staveniště," uvedla místostarostka města Lenka Arnotová. Ta dodala, že tento další, v pořadí již třetí úsek cyklostezky uvedená firma postaví za 5,3 milionu korun. „Po jeho dokončení již budou mít cykloturisté  k dispozici necelé čtyři kilometry cyklostezky vedoucí malebnou krajinou řeky Sázavy," poznamenala Arnotová.

Bez dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury by se ale Světelští do výstavby dalšího úseku cyklostezky vůbec nepouštěli. Potvrdil to starosta města Jan Tourek. „V tuto chvíli je jisté, že můžeme počítat s dotací ve výši  pětaosmdesáti procent uznatelných nákladů," řekl Tourek. Ten také připomněl, že to je zhruba rok, co byla ve Světlé zahájena výstavba prvních metrů cyklostezky.

Mostky a lávky ve Stvořidlech

O záměru protáhnou cyklostezku až do nedaleké Ledče nad Sázavou již Deník informoval. Starosta Tourek  v této souvislosti upozornil, že administrativní příprava výstavby úseků cyklostezky vedoucích přes přírodní rezervaci Stvořidla bude  velmi náročná. „A to i proto, že Sázavu bude nutné právě v této lokalitě několikrát přemostit," upřesnil Tourek a podotkl, že o této variantě již předběžně jednal se starostou Ledče nad Sázavou Petrem Vaňkem a také radním Kraje Vysočina  Zdeňkem Chládem.

Oblíbenost cyklostezky ve Světlé nad Sázavou mezi lidmi roste. Svědčí o tom desítky cyklistů a vyznavačů in-line bruslení, které je na ní možné, a to nejen o víkendech, vídat.

O výstavbě cyklostezky se ale v současné době nemluví jen ve Světlé nad Sázavou. Další stovky metrů nových cyklostezek ve směru na Perknov a také na Šmolovy chystá například i radnice v Havlíčkově Brodě.

Pozadu nezůstává ani samospráva v Chotěboři. Ta zvažuje, že by první úseky cyklostezky na Bílek nemusely vést v místech někdejší železniční vlečky, ale naopak přímo v sousedství  silnice vedoucí do Bílku.

Cyklostezku by si ale chtěli postavit také v Sobíňově. A to ve směru na Nové Ransko a již zmíněný Bílek u Chotěboře.