Pálení čarodějnic bylo v minulosti spojeno nejen s oslavou jara, ale hranice se zapalovaly také na ochranu před čarodějnicemi 
a zlými duchy. Ve Věžnici se letos chtějí symbolicky zbavit démona, který má podobu těžby uranu v blízkosti obce. V plamenech tak neskončí hadrová čarodějnice, ale uranová věž. Půjde o symbolický akt, kterým obyvatelé vsi vyjádří nesouhlas s plánem otevřít uranový důl mezi Věžnicí na Havlíčkobrodsku a Brzkovem na Jihlavsku.

„Během filipojakubské noci nebude probíhat tradiční pálení čarodějnic, ale zapálíme uranovou těžební věž jako symbol našeho nesouhlasu 
s plánovanou těžbou, která by nevratným způsobem poškodila celý náš region," vyjádřila se k iniciativě Lucie Drahošová Stránská z brzkovského spolku Naše budoucnost bez uranu.

Letošní pálení čarodějnic se tudíž ponese v protestním duchu.

Trička s protiuranovým motivem

„Vysoká dřevěná hranice bude mít podobu uranové věže. Je to sice netradiční, ale program akce zůstane obdobný jako v minulém roce. Bude připraveno občerstvení, bude se jako každoročně péct prase a večer bude pokračovat taneční zábavou," uvedl Adam Drahoš, velitel Zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Věžnice. Drahoš dodal, že místní určitě přijdou svůj nesouhlas vyjádřit třeba tím, že se oblečou do trička s protiuranovým motivem.

Netradičně pojaté čarodějnice mají poukázat na to, že se problém těžby týká i obce Věžnice.

„Spolek Naše budoucnost bez uranu se rozhodl, že se ukáže i s druhou vesnicí, které se těžební problematika týká," uvedl Aleš Bořil, starosta obce Brzkov. S protestními aktivitami proti těžbě uranu byl v poslední době spojován hlavně Brzkov na Jihlavsku.

To, že se obec netypickou oslavou jara zviditelní, vítá i starosta Věžnice Josef Málek.

„Poslední dobou jako by se téma těžby netýkalo ani Věžnice. Jsme rádi, že zapálením těžební věže můžeme vyjádřit protest," uvedl Málek.

K protiuranové iniciativě 
se kladně staví i věžničtí obyvatelé. „Lidé netradiční akci podporují a jsou rádi, že mohou tímto způsobem vyjádřit nesouhlas s těžbou. Těší nás, že naši občané vyvíjejí aktivitu a proti těžbě něco dělají. Je potěšující, že se o to zajímají mladí lidé," vyjádřil se k chystané události starosta Málek.

Ačkoliv se název obce Věžnice v protitěžebních aktivitách příliš často neobjevoval, nedá se říci, že by obyvatelé Věžnice zaháleli a o problematiku se nezajímali. „Naši občané se zúčastnili třeba pochodu v Brzkově i různých besed, co se pořádaly. Já sám jsem byl na únorovém setkání v Bystřici nad Pernštejnem," popsal starosta Málek způsoby, jak se obyvatelé Věžnice 
i sám starosta zapojují do protestů proti otevření uranových dolů.

Beseda s občany

Chystané pálení čarodějnic ale nebude v nejbližší době jedinou aktivitou, která je spjatá s těžbou uranu. „Na čtrnáctého května plánujeme ve Věžnici besedu o tom, jak taková těžba vlastně vypadá 
a jaké jsou její dopady," nastínil téma květnové schůzky starosta Málek.

První velká diskuse o osudu uranových dolů v Kraji Vysočina se konala ve čtvrtek 
12. března v Kulturním domě 
v Brzkově. Většina obyvatel obcí, kterých by se těžba týkala, se proti obnovení těžby uranu stavěla negativně. Současný plán počítá s tím, že by těžba mohla začít po roce 2020.

Michaela Černá