„Stavět se začalo v srpnu, hotovo bylo během šesti týdnů. Tento pump track je ojedinělý tím, že má asfaltový povrch, takže se bude velmi dobře udržovat. Druhý takový v republice je už jenom v lázních Bělohrad. Ostatní pump tracky v Česku jsou stavěné z hlíny, takže po deštích se na nich tvoří bláto," vysvětlil Tomáš Kudrnáč z Jičína, majitel firmy Dirty Parks.

Tomáš Kudrnáč, mezi přáteli zvaný Kudr, je aktivním a úspěšným jezdcem na BMX kolech, v Česku patří ke špičce. V celosvětové elitě je v první desítce.

Pump track otevřel městys Vilémov na louce hned vedle sportovního areálu nedaleko vilémovského zámku před pár dny v době státního svátku. Hlavně dětem tím udělal ohromnou radost. Menší i větší cyklisté si jízdu na speciální dráze užívali celé odpoledne.

„Na kolech jsme dřív jezdili prakticky všude, kde se dalo. Po cestách po silnici, po louce. Že u nás máme speciální dráhu, je prostě super," pochvalovala si například Tereza Pluhařová.

Městys Vilémov o stavbě dráhy pro horská kola přemýšlel už dva roky.

„Jezdit na kolech je móda. Chtěli jsme postavit pro kolaře nejdřív amatérsky nějakou terénní dráhu, ale ten nápad jsme zavrhli a rozhodli se pro stavbu projektovanou odborníkem," sdělil starosta Vilémova Jiří Lebeda.

Pump track měl stát původně na druhé straně louky vedle sportovního hřiště. Jenže městys nedostal dotace. „Tak jsme nechali udělat nový projekt a požádali o dotace znova. Chtěli jsme mít dráhu pro cyklisty všeho věku. Rozhodovali jsme se, zda stavět z hlíny nebo asfaltu. Nakonec zvítězil asfalt. Hlína po dešti zmokne, bude to dlouho trvat, než uschne, udělá se bláto a bude to klouzat. Někdo může na blátě upadnout a natluče si. Kdežto asfalt uschne za chvíli," popsal starosta. Pum track stál 600 tisíc korun, z toho 400 tisíc získal městys na dotacích. Dnes se mohou na dráze „vyřádit" cyklisté všeho věku. Od malých sportovců až po dospělé.

Jak vysvětlil jezdec Tomáš Kudrnáč, pump track je hit posledních bike sezon. Jedná se o malý okruh, či soustavu okruhů, kde se jezdec pohybuje a zrychluje jen "pumpováním" takzvaných boulí a projížděním klopených zatáček. „Pump track je bezpečný a velmi zábavný trénink oblíbený začátečníky i pokročilými jezdci. Nabyté dovednosti, kontrola nad kolem a cit pro terén, lze zužitkovat ve všech bikových disciplínách od dirt jumpu přes sjezd až po cross country. Pump track má skromné nároky na prostor i stavební náklady, ale zato nabízí vysokou užitnou hodnotu pro široké spektrum uživatelů," zdůraznil Kudrnáč.