Úroveň znalostí některých z nich vedení školy opravdu překvapila, ovšem příjemně. Vypadá to, že tato škola vychovala možná budoucí génie.

„Již na konci prvního pololetí si žáci zvolili téma práce dle své výběru. Poté spolu s vedoucím učitelem průběžně pracovali na jejím provedení," upřesnil průběh projektu ředitel školy Ota Benc. Vrcholem byla právě veřejná prezentace. Jak ředitel upřesnil, většinu prezentací lze najít na na youtube kanálu školy, kde mohou zájemci sami posoudit jejich kvalitu. „Mohu říci, že jsme byli velice překvapeni vysokou úrovní zpracování i způsobem prezentace," zdůraznil ředitel s tím, že si všichni absolventi zaslouží zvláštní ocenění za přístup i odpovědnost a samozřejmě i učitelé, pro které to byla práce navíc.

Kromě tradičního vysvědčení tedy žáci 9. A obdrželi letos poprvé i Absolventský diplom. Ovšem někteří z nich skutečně vynikli. „Při obhajobě absolventských prací Veroniky Břízové a Václava Pavlíčka jsem nabyl jasného dojmu. Jednou budeme hrdí, že takoví žáci byli absolventy naší školy, Konstatoval ředitel Benc.

Veronika Břízová dosahuje dlouhodobě vynikajících studijních výsledků ve škole, ve SCIO testech a v různých soutěžích. V přijímacím řízení na gymnázium v Chotěboři byla na prvním místě. Má široké spektrum zájmů a už v mladém věku se věnuje dobrovolnictví. Václav Pavlíček je podle ředitele Oty Bence též vynikající student s obrovskou šíří zájmů v humanitních i přírodovědných oborech.

„Zapojuje se do univerzitních projektů a jeho aktivity zdaleka přesahují horizont základní i střední školy. Vyvíjí aplikace pro Google brýle, které už brzy mohou mít významný praktický užitek v průmyslu a obchodu," doplnil ředitel Benc.