Samotný spisovatel vybíral z deseti finalistů a nakonec zvítězil na celé čáře Pavel Faus ze Strážku.

„Jé, mamí, tohle je krásná knížka, podívej! A je o autech, jé, náklaďák,“ volá na celé kolo zhruba sedmiletý klučina a otáčí se po své mamince.

V Havlíčkově Brodě se o víkendu konala jedna z největších akcí celého roku, Podzimní knižní veletrh. A o doprovodné akce, mezi které patřilo třeba autorské čtení a autogramiáda Michala Viewegha nebo Ludvíka Vaculíka, nebyla nouze.

„Už jsem viděla Viewegha a moc se na něj těším, jeho knížky čtu jedním dechem,“ těší se jedna z návštěvnic Lenka Sochorová z Brna.

„Jsem zvedavý na Vaculíka, taky jsem si nechal podepsat knihu od Švihlíka o Četnických humoreskách, chlubí se Michal Kunc z Jihlavy.

Další vyjeli hlavně za nákupy. „Jsem tady asi popáté, moc se mi tu líbí, jsem pravidelným hostem. Vždycky něco koupím, s prázdnou nikdy neodcházím,“ usmívá se Kateřina Hošnová z Prahy.

Pravidelným návštěvníkem je i Jan Morkus z Třeště. „Jsem tu asi pošesté, jezdím spíš na čumendu, mám rád knihy a nikdy neodejdu, aniž bych si nějakou koupil. Zajímá mě literatura o počítačích, grafice, designu, ale nakupujeme už i na Vánoce,“ ukazuje tašky s nákupy Morkus.

Akce je pro něj útok na peněženku, proto si dává limit. „Letos jsem si já i moje přítelkyně dali každý tisíc korun, ale mám dojem, že já jsem ho už překročil,“ kýve hlavou muž.

Veletrh je v současné době tak známý a má takovou tradici, že i nakladatelé jej berou jako pravidelnou součást svého roku, a také se zde setkávají se svými přáteli. Většina z nich zde představuje své knihy pravidelně.

„Teď právě pátrám, pokolikáté už tu jsme. Myslím, že tak pošesté, nebo možná už poosmé?“ pokládá si otázku sluníčkový nakladatel a básník Honza Volf. „Pro mě je podstatný to, že je to tu pěkný, nikdo se nemračí, neplive na mě, je tu chudý kraj, ale moc milí lidé,“ objasňuje jeden z důvodů své pravidelné účasti Volf.

Oceněné knihy

Cena kraje Vysočina za nejkrásnější naučnou knihu
nakladatelství: Vyšehrad
autor: Yvetta Dörflová a Věra Dyková
titul: Kam se chodilo v Praze za múzami

Cena města Havlíčkův Brod za nejkrásnější beletristickou knihu
nakladatelství: Bonaventura
autor: Tomáš Halík
titul: Úvahy na prahu tisíciletí

Cena Tiskáren Havlíčkův Brod za nejkrásnější dětskou knihu
nakladatelství: Vyšehrad
autor: Jiřina Rákosníková
titul: Studánko rubínko

Cena Evropské akademie pro demokracii za nejpřínosnější knihu z oblasti politické literatury
nakladatelství: Nakladatelství Masarykovy univerzity
autor: Michal Bobek
titul: Komunistické právo v Československu