Stane se tak v rámci projektu Místní Agenda 21, do kterého je město Havlíčkův Brod aktivně zapojeno.

„Setkání, jež se koná pod názvem Veřejné fórum 2015, je dobrou příležitostí pro všechny občany, zájmové a neziskové organizace, podnikatele, školy, studenty a vůbec pro všechny, kteří se chtějí dozvědět, jak se město rozvíjí. Je to ale dobrá příležitost i pro ty, kteří se svými nápady a náměty chtějí na rozvoji města aktivně podílet," řekla koordinátorka akce Marie Kudrnová z oddělení řízení projektů Městského úřadu v Havlíčkově Brodě.

Průběh Veřejného fóra je koncipován jako otevřené setkání u několika kulatých stolů. „Bude jich sedm a u každého z nich bude diskutováno jiné téma. Konkrétně pak životní prostředí, školství, veřejná správa a strategický rozvoj města, zdraví a sociální oblast, kultura, sport a cestovní ruch, doprava a ekonomika. Lidé si zvolí téma, které je zajímá, a zahájí diskusi nejen s úředníky příslušného odboru, ale také přímo s resortním radním," přiblížila Kudrnová.

Finální výsledky projedná rada města

Zvolenou metodikou vygeneruje každý stůl dvě stěžejní oblasti nebo problémy. „V konečném výsledku jich bude čtrnáct. Účastníci setkání pak z nich závěrečným hlasováním, každý bude mít k dispozici dva hlasy, vyberou deset. Výsledky hlasování ještě projde následnou veřejnou anketou," vysvětlila Kudrnová. Finálními výsledky se bude zabývat rada města, a to i v přímé souvislosti s přípravou rozpočtu města pro rok 2016.

„Věřím, že zkušenosti a podněty lidí značně přispějí k řešení dané problematiky a napomohou ovlivnit budoucí rozvoj našeho města. Zvu je i touto cestou k našim diskusním stolům," uvedl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Ten také Veřejné fórum 2015, a to v 16 hodin, osobně zahájí.

Lidé, kteří do hotelu Slunce přijdou, se mohou těšit i na doprovodný kulturní program a na tombolu.

Vyhrát mohou například knihy z nakladatelství Hejkal, volné vstupenky na nadcházející Podzimní knižní veletrh, upomínkové předměty města Havlíčkova Brodu a další drobné ceny.

Setkání zástupců havlíčkobrodské samosprávy s veřejností se pod hlavičkou Veřejného fóra koná vůbec poprvé. „Počítáme ale s tím, že setkání tohoto typu uspořádáme každý rok," podotkla Kudrnová.

Radnice v Havlíčkově Brodě se snaží o častý a přímý kontakt s veřejností. Pořádá například pravidelná setkání, na nichž veřejnost informuje o aktuálních otázkách. Naposledy se představitelé radnice sešli s občany před zahájením rozsáhlé opravy mostu v Humpolecké ulici.

„Městské a obecní úřady mají samozřejmě řadu možností, jak lidi oslovit, jak s nimi komunikovat. Ovšem sebelepší obecní zpravodaj nebo internetové stránky nenahradí přímý kontakt politiků s voliči, respektive úředníků s občany. Je však nezbytně nutné, aby výsledkem těchto setkání byl zcela jasný, čitelný a především konkrétní výstup. Lidé musí vědět, že s jejich názory, podněty a nápady někdo zodpovědně pracuje. Že se jimi někdo vážně zabývá. Pokud se takového výstupu nedočkají, ztratí důvěru a zájem, což je to nejhorší, co může komunální sféru potkat," uzavřel politolog Pavel Plíšek.

Místní Agenda 21
Místní Agenda 21 vychází z mezinárodního dokumentu OSN, nazvaného Agenda 21, který byl přijat na summitu OSN v Rio de Janeiru v roce 1992. Zapadá do širšího proudu snahy o kvalitní veřejnou správu. Kvalitní správa věcí veřejných, musí být otevřená, transparentní a odpovědná veřejnosti, efektivní, umožňující účast veřejnosti na rozhodování a plánování a založená na partnerské spolupráci s ostatními společenskými sektory a respektující odborný pohled na věc.
Zdroj: Wikipedie