Pozinkovaný plech, který v minulosti dostal několik ochranných nátěrů, dosloužil a nahradí jej plech měděný. Pokrývači firmy Bravis Dolní Město, která výměnu střešní krytiny provádí, odhadují stáří odstraňovaného plechu na 100 let.

Do toho, jaká bude nyní krytina na věži, měli co mluvit památkáři. Nejprve trvali na šindeli, který byl vůbec první krytinou na věži světelského kostela, ale po námitkách, že šindel potřebuje častou údržbu, tedy ochranný nátěr, který by byl velice nákladný, nakonec ustoupili a dali svolení k pokrytí střechy měděným plechem, ten by měl být prakticky bezúdržbový.

Pavel Pojezný, šéf firmy Bravis, prozradil, že na celou střechu věže o ploše 265 metrů čtverečních padne 1,3 tuny měděného plechu. Zajímavostí určitě je, že všechny díly oplechování nové střechy budou pospojovány pouze falcováním, tak jak je u mistrů pokrývačů a klempířů tradicí. Věž se zářícím čepcem z měděného plechu by se měla veřejnosti předvést v plné kráse koncem srpna. Na snímku pokrývači Josef Urban a Ondřej Pojezný pracují vysoko nad náměstím v pětadvacetimetrové výšce na novém oplechování kostelní věže.

Jiří Víšek