Soutěže se v letošním roce zúčastnily orchestry a komorní seskupení z České republiky, Rakouska a Německa. V porotě soutěže zasedli pedagogové Pražské konzervatoře i s panem ředitelem a švédský akordeonista Jórgen Sundeqvist.

Z Havlíčkova Brodu odcestovala na Pražské dny harmoniky dvě hudební tělesa: akordeonové kvarteto a akordeonový orchestr Pohoda z naší ZUŠ J. V. Stamice Havlíčkův Brod.

Mladí hudebníci ukázali, že se dokážou se vzpřímenou hlavou postavit vedle hráčů z konzervatoří, středních škol s uměleckým zaměřením a vysokých uměleckých škol. Orchestr Pohoda soutěžil v kategorii ,,Akordeonové orchestry – mládež (do 25 let)" a byl zde jednoznačně nejmladším soutěžícím uskupením. V našem orchestru účinkovalo celkem 23 akordeonistů ze ZUŠ J. V. Stamice, 1 host Pražské konzervatoře (absolvent ZUŠ) a 4 mladí bubeníci ze třídy p. uč. Luboše Pavlíka. Soubor předvedl zcela profesionální výkon, za který jej porota odměnila 1. cenou s ohodnocením ,,vynikající". Kvarteto reprezentující Havlíčkův Brod soutěžilo ve složení: 3 akordeony – Markéta Laštovičková, Žaneta Švecová, Adéla Julišová (absolventky a současné žákyně třídy pí uč. Ivany Laštovičkové) a klavír – Šárka Zachariášová (absolventka klavírní třídy pí uč. Vladimíry Fišarové). Děvčata zde dokázala, že umí společně výborně pracovat na náročných skladbách s použitím vlastního logického pojetí hudby. Kvarteto získalo ohodnocení ,,výborný" a zejména jejich vlastní skladba byla porotou vysoko bodově hodnocena.

Všem žákům a jejich pedagogům – t. j. paní učitelce Ivaně Laštovičkové, Vladimíře Fišarové a panu učiteli Luboši Pavlíkovi blahopřeji k výraznému úspěchu a děkuji jim zároveň za výbornou reprezentaci naší školy a města Havlíčkova Brodu na mezinárodní úrovni.

Bc. Jindřich Macek