To je skutečnost, která začíná radnici v Brodě dost vadit.

„První drobné náznaky jsme v tomto směru zaznamenali již vloni, a to na východní straně Havlíčkova náměstí," uvedl městský radní Libor Honzárek. „Minulý týden se ale velká nosná konstrukce, na které jsou zavěšeny brýle, čelenky, náušnice, plastové hračky a další typické vietnamské zboží, objevila také na památkově chráněném domě číslo popisné 85 ve Svatovojtěšské ulici. Je to ten dům, na jehož fasádě visí reklamní označení Hanoi bistro. Myslím, že je nejvyšší čas na to, aby samospráva adekvátním způsobem zareagovala a zakročila," dodal Honzárek. Ten zdůraznil, že tímto způsobem vystavené zboží kazí celistvý estetický vjem městské památkové zóny, jejíž dominantou je opravené Havlíčkovo náměstí a přilehlé ulice.

Napříč republikou

Majitelem uvedeného domu, ve kterém provozuje zmíněné bistro a obchod, je Tran 
Thanh Hau. Jeho firma má podle obchodního rejstříku sídlo na Masarykově náměstí v Jihlavě. Deník se ho včera neúspěšně pokoušel kontaktovat. „S tímto podnikatelem již dříve řešil Národní památkový ústav v Telči zcela nevhodnou barvu fasády, kterou svůj dům ve Svatovojtěšské ulici opatřil. Jím zvolená barva neodpovídala barvě uvedené v původním stavebním projektu. Tran Thanh Hau byl tehdy ale vstřícný a barvu fasády nechal změnit," podotkl Honzárek.

Brodská radnice prověří, 
a to ve spolupráci s památkáři a živnostenským úřadem, zda obchodníci, kteří své zboží obdobně vystavují, neporušují zákon o státní památkové péči. Ten se totiž výslovně zmiňuje o znehodnocování kulturních památek, za které může být vlastníkovi uložena pokuta, nebo rozhodnutí o takzvaném nápravném opatření. „Současně s tímto krokem budeme s majiteli historických objektů, kterých se to týká, jednat," řekl Honzárek.

Havlíčkův Brod ale není jediným městem, kterého se uvedený problém týká. Sdělila to ředitelka Národního památkového ústavu v Telči Martina Veselá.

„Obdobné starosti mají všechna města, kde se vietnamští obchodníci vyskytují. Týká se to tak prakticky celé republiky," uvedla Veselá.
Památkáři se podle Martiny Veselé snaží v současné době vyřešit jeden konkrétní  případ, zcela identický s těmi havlíčkobrodskými,  přímo v Telči.

„Každoročně tato problematika nabírá na obrátkách před zahájením turistické sezony. Představitelé radnic si dobře uvědomují, že vietnamští obchodníci způsobem prezentace svého zboží degradují historickou tvář jejich měst. I to, že turisté a návštěvníci na způsob tohoto prodeje nepohlížejí zrovna s nadšením," poznamenala Veselá.

Podnikání v památkově chráněných domech má ale v Havlíčkově Brodě i zcela jinou a daleko přívětivější tvář.

„Svědčí o tom třeba provozovny hotelu Zlatý lev, knihkupectví, pekařství a dalších přímo na  Havlíčkově náměstí. Jejich majitelé dokázali, že lze podnikání a respekt k historické a kulturní ceně památkových objektů docela  dobře skloubit," uzavřel radní Honzárek.