Během zimy městys provede kontroly a případné „hříšníky" vyzve k nápravě.

„Městys Vilémov vyzval všechny majitele nemovitostí na území městyse, rovněž i všech jeho místních částí, aby zkontrolovali současný stav užívání svých nemovitostí oproti zápisu v katastru nemovitostí," informoval starosta městyse Jiří Lebeda.

ZMIZÍ NESOULAD

Jak upřesnil, mnohdy totiž dochází k nesouladu v užívání pozemku majitelem se zápisem v katastru nemovitostí, hlavně co se týče rozdílnosti hranic pozemků. To je ale třeba upravit tak, aby stav byl v souladu se zákonem," zdůraznil starosta.

Jak upřesnil, může totiž docházet a mnohdy nevědomky k situacím, kdy některé oplocené pozemky u nemovitostí užívá občan v domnění, že patří jemu, ale pozemky jsou majetkem městyse. Někdy naopak městys užívá pozemek, který mu podle katastru nepatří, což bývá například u pozemků pod komunikacemi a podobně, což může v případě některých investičních akcí, například plánovaných rekonstrukcí komunikace, způsobit nemalé problémy.

Je nutné tyto nesrovnalosti napravit, a to buď odkoupením těchto pozemků, nebo uvedením skutečného stavu do souladu s katastrem nemovitostí," vysvětlil starosta. V případě zjištěných nesrovnalostí by se uživatelé měli obrátit na úřad městyse a dohodnout se na nápravě k oboustranné spokojenosti.

„Během zimních měsíců dojde ze strany městyse Vilémov ke kontrole současného stavu a bude zároveň vytvořen seznam přetrvávajících nesouladů v pozemkových záležitostech. Majitelé takových nemovitostí budou následně jmenovitě vyzváni k nápravě současného stavu, který mají uvést do souladu s katastrem nemovitostí," upřesnil starosta.