Pak už toho měl obecní úřad dost a starosta Ondřej Čapek přišel s poměrně odvážným návrhem. Obchod bude provozovat sama obec, ovšem ponese i veškerá rizika.

„Obecní obchůdek se stavěl stejně jako většina vesnických samoobsluh v takzvané akci Z. Léta ho provozovala tehdejší Jednota. V roce 2008 jsme, coby majitelé, nechali obchod s pomocí státní dotace a úvěru přestavět. Obchod dostal moderní podobu, nad krámkem vznikly tři sociální byty," popsal starosta Čapek krátce historii obecní samoobsluhy, kterou ani moderní fasáda neochránila před tím, s čím se potýká většina vesnických obchodů.

Velký dík

V obchodě ve Vísce se postupně vystřídali: Helena Moravcová, Josef Horák z Bradla, Eva Linhartová z Vršova a Pavlína Černá ze Ždírce nad Doubravou. Ti všichni to po krátké době vzdali, a z obchodu odešli.

„Všichni si ale zaslouží velké díky za jejich snahu, ale odradily je nízké tržby. Do obchodu chodili většinou jen důchodci. Ovšem seniorů je v obci dost a ne každý může jezdit na nákupy do supermarketu v Chotěboři. Tak jsme se rozhodli, že na to musíme jít jinak. Obchod budeme provozovat sami," vysvětlil Čapek.

Od září letošního roku je tedy provozovatelem a vlastníkem obchodu obec. „Vstoupili jsme do obchodního řetězce COOP jako jeho partneři. Investovali jsme 100 tisíc korun do zboží. Obec jako taková si rovněž zřídila živnost a zaměstnala jednu prodavačku," popsal starosta svůj plán.

Celý obchod v současné době zastane jedna prodavačka a vedoucí v jedné osobě, Iva Lacinová.

Obchod nabízí smíšené zboží všeho druhu. Potraviny, drogistické zboží, základní kosmetiku částečně i textil. Zákazníci mohou v obchodě posedět u stolečku a ochutnat něco dobrého z nabídky lahůdek. Podle přání jim Iva Lacinová nabídne čaj nebo kávu. Jak paní Iva prozradila, na tržby a zájem zákazníků si nemůže zatím stěžovat.

„Zákazníků chodí kupodivu dost, nabídka zboží jim vyhovuje. Navíc se nechávají slyšet, že tak příjemnou paní za pultem tu už dlouho neměli," svěřila se s úsměvem Lacinová.

„Obchod jsme pojali jako srdeční záležitost pro celou obec, ve stylu Obyvatelé Vísky, podporujte svoji prodejnu. Jako vlastníci si můžeme sami upravovat ceny, nabízet zboží v akci, upravit pracovní dobu. Nakupuje u nás i naše mateřská škola. Samozřejmě případný prodělek půjde na vrub obce, ale zatím jsme optimisté. Na krach to rozhodně nevypadá. Myslím, že vesnice, která nemá vlastní hospodu a obchod, přestává žít," konstatoval Čapek.

Podpora obcí chybí

Krok, ke kterému se obec Víska rozhodla, není zrovna obvyklý. Problémy se zásobováním má stále víc obcí, hlavně těch menších, kde se prodejny stále častěji zavírají. Jak starosta Čapek zdůraznil, mrzí ho ale skutečnost, že Kraj Vysočina se za celá léta nesnažil obcím se zásobováním pomoci a neposkytl jim takové dotační možnosti jako sousední kraj Pardubice, kde podpora obecních prodejen funguje víc než pět let.