Rozhodnutím zastupitelstva jim ze svého rozpočtu přispěje deseti procenty z celkových nákladů, které budou mít při plánovaných opravách svých nemovitostí.

„Bez uvedené a předem potvrzené spoluúčasti samosprávy nemohou tito vlastníci ani požádat o příslušnou dotaci Ministerstva kultury," vysvětlil rozhodnutí zastupitelstva místostarosta města Zdeněk Janovský.

Opravy historických objektů chystají na příští rok, respektive i na rok 2018, majitelé místního zámku
 a také Kohoutova domu na chotěbořském náměstí.

„V zámku připravují rekonstrukci balkonu a opravu fasády a v případě Kohoutova domu jde také o fasádu, ale hlavně o odvlhčení objektu," upřesnil Janovský.

Majitelem Kohoutova domu se letos na jaře stal spolek Dobrá společnost, který si dal za cíl povznést kulturní a společenský život v Chotěboři a okolí.

„Tato kulturní památka je v současnosti velmi zanedbaná, proto Dobrá společnost usiluje o její rehabilitaci a důstojnější zpřístupnění veřejnosti. Vznikne tam centrum Zastávka 194," informovala za město Chotěboř Erika Nováková.

Majitelům kulturních památek ale vycházejí vstříc, 
a to stejným způsobem jako v Chotěboři i další města 
a obce havlíčkobrodského regionu.

Například v Přibyslavi pomohla tamní radnice s opravou starobylého domu Bechyňových. Ve Světlé nad Sázavou se samospráva finančně podílela na opravách tamního zámku či kostela sv. Václava.

Pozadu ale nezůstává ani obec Oudoleň, která přispívá soukromému majiteli na obnovu starého selského statku pocházejícího z 18. století.