„Šamotová hlína je zpracována způsobem, který vyhovuje schopnostem handicapovaných klientů, umožňuje jim projevit jejich manuální zručnost a fantazii, což dává výsledným výrobkům punc originality. Kromě toho tuto šamotovou techniku kromě keramické dílny ve Zboží prakticky nikdo v republice nepoužívá.,“ vysvětluje Dubský. Je třeba zdůraznit, že handicapovaní klienti, kteří v dílně pracují, „volšové ruce" nemají ani omylem. Jejich výrobky ze šamotové hlíny jsou originální a žádané.

Ilustrační foto.
Kroužky startují tradiční souboj o zájem dětí i rodičů

„Například takzvaný Strom života, který jsme vyrobili pro Domov ve Ždírci, je druhý v pořadí. První stojí na zahradě u nás před dílnou," upřesnil Dubský. Právě tam ho spatřila ředitelka Domova Ždírec Martina Matějková a zvláštní výtvor ji přímo okouzlil. Další výrobky manuálně zručných tvůrců z keramické dílny v Tisu mohou nyní obdivovat návštěvníci ZOO Jihlava. Zvířátka ze šamotové hlíny pocházejí právě z dílny v Tisu. Výstava hliněných zvířat potrvá až do 12. září 2019.

 Klienti dílny Volšové ruce při Domově ve Zboží, p. o., pracují Tasovskou metodou modelování, která vychází z Axmanovy techniky určené hlavně pro nevidomé. Na rozdíl od práce s keramikou se při práci se šamotovou hlínou nepoužívá voda ani žádné další nástroje. Práce, které budou v zoo vystavené, jsou dílem devíti pracovníků této dílny.