Důkladná kontrola

Jak takové kontrolní vyšetření vypadá? Podle lékařky Petry Škurlové, která pacienty v rámci Evropského dne melanomu vyšetřuje pravidelně, je důležitá informace, jestli v pacientově rodině někdo kožním nádorem trpěl, jestli se dotyčný někdy spálil na prudkém slunci do puchýřů a samozřejmě záleží na fototypu pacienta.

Nestačí vyšetřit jenom jedno konkrétní znaménko, pacient se musí svléknout, aby lékařka mohla zkontrolovat celý povrch těla včetně pokožky hlavy, dlaní a chodidel.

„Byla jsem v ordinaci dost dlouho. Pigmentových znamének mám hodně. Paní doktorka vyšetřuje opravdu poctivě. Doporučila mi také, jak mám svoji pokožku správně chránit," svěřila se Jana Zemanová z Havlíčkova Brodu. Vyšetřovat se v ordinaci doktorky Škurlové začalo už před osmou ráno, kolem desáté hodiny byla čekárna plná.

„Dozvěděli jsme se o tom z novin a z webových stránek nemocnice," prozradili čekající pacienti. Někteří prý chodí na kontroly znamének pravidelně. Akce Evropský den melanomu se koná v havlíčkobrodské nemocnici pravidelně už více než pět let. Podle lékařky Škurlové v tomto případě platí dvojnásob, že opakování je matkou moudrosti.

„Díky takovým preventivním akcím sleduji, že pacienti jsou mnohem víc informovaní o riziku kožních nádorů a nejde jen o melanom. Ptají se, zajímají se, a to nejen pacienti středního věku, ale i ti mladí. Myslím, že se pacienti také mnohem víc starají o stav své kůže," zdůraznila lékařka. Jak upřesnila, od rána, kdy začala ordinovat, se zatím nesetkala s žádným pacientem, jehož kožní znaménka by byla nějak podezřelá.

„Nejčastějším nádorovým onemocněním je v České republice rakovina kůže následovaná rakovinou prsu a rakovinou trávicího ústrojí," podotkl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Ovšem ne každý útvar na kůži musí u pacienta vzbuzovat strach. U starších lidí se často objevují nezhoubné změny související se stárnutím pokožky a působením UV záření.

Vyšetření dermatoskopem je podle mluvčí nemocnice Petry Černo pacientům k dispozici v kožní ambulanci po celý rok. Zájemci, kteří to včera nestihli, se mohou objednat přes internet, prostřednictvím eAmbulance a nechat si dodatečně znaménka vyšetřit.