Jak takové kontrolní vyšetření vypadá? Podle lékařky Petry Škurlové, která pacienty v rámci  Evropského dne melanomu vyšetřuje pravidelně,  je důležitá  informace, jestli v pacientově rodině někdo kožním nádorem trpěl, jestli se dotyčný někdy spálil na prudkém slunci do puchýřů a samozřejmě záleží na fototypu pacienta.  Také nestačí vyšetřit jenom jedno konkrétní znaménko, pacient se musí svléknout, aby lékařka mohla zkontrolovat celý povrch těla včetně pokožky hlavy, dlaní a chodidel.

Žádné kožní nádory se neobjevily

„Preventivní akce na vyšetření pigmentových znamének Den melanomu v havlíčkobrodské nemocnici měla za cíl zvýšit pravděpodobnost záchytu případných maligních melanomů. K Evropskému dni melanomu se připojujeme každoročně. Kožní ambulance  byla otevřena pro zájemce od 8.00 do 12.30 hodin a bezplatného vyšetření pigmentových znamének specialistou za tu dobu využilo 25 klientů," informovala mluvčí nemocnice Petra Černo. „Zájem projevily všechny věkové skupiny. Nejmladšímu pacientovi bylo 12 let, nejstaršímu 79 let," prozradila lékařka Petra Škurlová z kožní ambulance. Dle jejích slov, většinu klientů výsledek vyšetření potěšil. Nejednalo se o žádné vážné diagnózy. „U starších pacientů byly často diagnostikovány nezhoubné změny související se stárnutím pokožky a působením UV záření na kůži. Pouze u jednoho pacienta jsou nutná další vyšetření, neboť šlo o atypický nález," okomentovala výsledky Dne melanomu lékařka.

Vyšetření dermatoskopem je pacientům k dispozici v kožní ambulanci po celý rok. Zájemci, kteří to  v den „D" nestihli, se mohou objednat přes internet, prostřednictvím eAmbulance a nechat si dodatečně znaménka vyšetřit. K vyšetření pigmentových znamének se používá ruční dermatoskop, který znaménko zvětší desetkrát, tím se diagnostická přesnost zvýší o 10 až 30 procent.. Pokud se některé znaménko jeví jako podezřelé, čeká pacienta návštěva chirurgie, kde znaménko odstraní buď ihned, nebo doporučí speciální vyšetření spojené s pobytem v nemocnici. Podle kožních lékařů jsou melanomem ohroženi lidé s vyšším počtem pigmentových znamének, lidé s výskytem melanomu v rodině, ale také všichni, kteří se vystavují nadměrnému působení slunečního záření. Rizikovým faktorem jsou i opakované návštěvy solárií. Proto je vhodné jedenkrát ročně navštívit kožního lékaře a nechat si zkontrolovat pigmentová znaménka.