Odpoledne pak vyrazil do Prahy. Dnes ráno ho čeká uvedení do funkce prezidenta. Příznivci Miloše Zemana, který žil posledních deset let převážně na Vysočině, už vyrazili na Hrad. Ti organizovaní, především ze Žďárska, autobusy. Ti ostatní z celé Vysočiny pak individuálně po vlastní ose.

Na Zemanovu inauguraci se těší František Hanus z Nového Veselí. „Rád a s úctou ho pojedu podpořit. Ten akt je vyvrcholením toho, o co jsme se poslední dva roky snažili. Aby se vrátil s určitou satisfakcí," nechal se včera slyšet zastupitel Nového Veselí a zároveň krajský místopředseda SPOZ.

Z Kraje Vysočina se zájezdu SPOZ na Zemanovu inauguraci zúčastní bezmála devadesát lidí. Zemanovci vyrazili  do Prahy dnes – už v půl páté ráno. Ale nebude mezi nimi majitel stejnojmenného rybářství  Jiří Růžička, Zemanův velký kamarád. „Zlobí mě nohy, tak se bude doma koukat v televizi," vzkázal z Bohdalova.

U televizní obrazovky zůstane i Pavel Hladík, trenér novoveselských házenkářů. „Jsem rád, že je Miloš Zemna prezidentem, ale na druhou stranu český prezident zase není natolik klíčová postava. Důležité je, aby nás navenek dobře reprezentoval, a toho Zeman myslím schopen je," říká Deníku Pavel Hladík.

Osmašedesátiletý Jaromír Fišar z Nového Veselí doufá, že nový prezident udělá v politice konečně pořádek. „A vyhází z funkcí lidi, kteří republice jenom škodí. Je to přímý, normální chlap, jak ho tady známe, na nic si nehraje a  má to v hlavě srovnané. Takže si myslím, že by to dokázat mohl," prohlásil Fišar.

Na inauguraci prezidenta je pozváno přes šest stovek oficiálních hostů. Jedním z nich je i senátor Jan Veleba. „Budu se tam chtít s Milošem Zemanem samozřejmě potkat, ale vše záleží na programu a situaci," říká Veleba, pro nějž jako čerstvého senátora jde o první podobnou událost.

Dárek pro nastupujícího prezidenta do Prahy neveze, dal ho Miloši Zemanovi již po jeho zvolení. „Byl jsem u něj v kanceláři v Loretánské ulici a přinesl jsem mu litr dobré valašské slivovice," dodal Veleba.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD) pozvání na inauguraci Miloše Zemana přijal a slavnostního shromáždění na Pražském hradě se dnes dopoledne zúčastní také osobně. S tím, že by dostal více času, aby s novou hlavou státu mohl mluvit, ale příliš nepočítá.
„Pokud budu mít příležitost, tak s ním rád pár slov prohodím. Ale podle toho, jak je program sestaven, nečekám, že by tam byl prostor na nějaké delší rozhovory," odhadoval s denním předstihem Běhounek.

Už příští týden chce ale jako hejtman Vysočiny Miloše Zemana pozvat na oficiální návštěvu kraje, během níž určitě spolu řadu témat proberou.

„A při té příležitosti bude i čas na dárky. Vézt mu teď něco do Prahy na inauguraci by s ohledem na program tohoto shromáždění nebylo asi úplně nejvhodnější," dodal hejtman Běhounek.

Autobusem zemanovců ze Žďáru nad Sázavou pojede i reportérka Deníku. Pře- číst si reportáž z inaugurace prezidenta budete moci už v zítřejším vydání.