S

Naservírovali v něm veřejnosti i jedno překvapení. „Sociální oblast bude mít na starosti pan Krčál,“ oznámil kandidát na hejtmana Jiří Běhounek ve čtvrtek večer.


Petr Krčál působí v Polničce na Žďársku. Na volební kandidátce ČSSD měl pořadové číslo 14. „Pracoval jsem například jako náměstek bývalého ministra obrany Tvrdíka, mám zkušenosti jako krajský volební manažer i z poslanecké kanceláře Karla Černého,“ stručně přidal Krčál svoji vizitku. Budoucí muž číslo jedna na Vysočině však především oceňoval jeho odbornou způsobilost pro sociální oblast.

Podpis na dohodě s komunisty


Do devítičlenné rady, která povede další čtyři roky kraj Vysočina, se dostali politici, kteří mají zkušenosti především s komunální sférou. Platí to o dvou starostech (Marie Kružíková v Brtnici a Tomáš Škaryd v Chotěboři), stejně jako o Martinovi Hyském (náměstek primátora v Jihlavě).


„Nechtěli jsme narušovat jednání v těchto místech. Proto jsme také obsazení míst v radě možná tajili více, než si novináři přáli. Osobně jsem se sestavením svého týmu velmi spokojen,“ složil poklonu svým nejbližším spolupracovníkům Jiří Běhounek.


Jedinou ženou v devítičlenné radě je Marie Kružíková, současná starostka Brtnice na Jihlavsku. Ta se vrací ke sféře, v níž téměř 30 let působila, ke školství.


„Co rozhodlo o tom, že jsem kývla? Asi bych těžko hledala jeden hlavní důvod. V každém případě však vím, že není možné do budoucna skloubit práci radní a starostky na plný úvazek.“ Jak se vyvine situace na radnici v Brtnici, není tedy v této chvíli jasné.


Sociální demokraté vytvořili na Vysočině jednobarevnou vládu. To jim umožnila dohoda o toleranci, kterou ve čtvrtek večer podepsali šéf vysočinských komunistů Karel Tvrdý a jeho protějšek z ČSSD Libor Joukl. I podle této dohody je jasné, že na prvním zasedání krajského zastupitelstva – 14. listopadu – se promění návrh na složení rady v realitu.

Rada kraje Vysočina - návrh

Hejtmanem bude Jiří Běhounek, jeho náměstky Vladimír Novotný (finance a granty) a Libor Joukl (doprava a majetek). V roli radních se představí Marie Kružíková (školství), Zdeněk Ryšavý (informatika), Tomáš Škaryd (kultura a cestovní ruch) , Martin Hyský (regionální rozvoj), Josef Matějek (zemědělství a životní prostředí), Petr Krčál (sociální oblast).

-----------------------------------

Dohoda o podpoře vytvoření rady kraje a programových priorit

Česká strana sociálně demokratická kraje Vysočina a její vyjednávací tým navrhly vytvořit širokou koalici složenou ze všech politických stran, které jsou zastoupeny v nově zvoleném Zastupitelstvu kraje Vysočina po volbách v roce 2008. Touto snahou chtěla sociální demokracie docílit zapojení všech rozhodujících politických sil v rámci všestranného rozvoje kraje jako moderního samosprávného celku budovaného na principu průhlednosti ve všech rozhodovacích procesech s důrazem na ekonomickou základnu kraje, dlouhodobou koncepci a rozvoj sociálních a zdravotních služeb v kraji. V průběhu jednání vyjádřila Občanská demokratická strana a KDU-ČSL k tomuto návrhu odmítavé stanovisko.

Sociální demokracie v kraji Vysočina se v důsledku zkušeností z předchozích jednání rozhodla o vyjednání podpory pro složení menšinové Rady kraje Vysočina, složené výhradně ze zástupců ČSSD. Sociální demokracie považuje tento krok za velmi seriózní vůči svým voličům, ale i vůči ostatním politickým stranám zastoupeným v Zastupitelstvu kraje Vysočina a s vědomím plné odpovědnosti za rozvoj kraje chce umožnit všem politickým stranám podílet se na jeho všestranném rozvoji. Sociální demokracie i přes toto deklarované zapojení nenašla podporu u ODS a KDU-ČSL v rámci konceptu menšinové Rady kraje Vysočina složené výhradně ze zástupců ČSSD.

Sociální demokracie a Komunistická strana Čech a Moravy v kraji Vysočina projevily vzájemně během jednání konstruktivní snahu o řešení povolební situace v kraji Vysočina, a to bez ohledu na svoje ne vždy identické postoje a náhledy k řešení zásadních celospolečenských problémů, ale s plným vědomím odpovědnosti za základní, ale i rozvojové funkce kraje s nejlepším vědomím při všestranném zlepšování podmínek kvality života občanů naší Vysočiny.

Na základě těchto výše uvedených skutečností deklarují obě strany společnou vůli na prosazování programových cílů vedoucích k rozvoji kraje takto:

- volbu hejtmana kraje Vysočina
- volbu rady kraje Vysočina složené ze zastupitelů ČSSD
- volbu členů Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod a následně čerpání financí z fondů ROP na všechny dostupné projekty
- ustavení výborů a poměrné zastoupení členů
- další investice do silnic kraje
- tvorbu IDS (Integrovaného dopravního systému)
- rozvoj základního, odborného učňovského a ostatního středního a vysokého školství a jeho podporu
- rozvoj energetiky navazující na předchozí usnesení zastupitelstva kraje
- práce na centralizaci krajského úřadu s vybudováním kongresového administrativního centra na pozemcích kraje Vysočina
- úzkou spolupráci s partnerskými regiony kraje
- zrušení poplatků za lékařskou péči a za recept v krajských zdravotnických zařízeních a lékárnách kraje
- rekonstrukce nemocnic a rozvoj zdravotnictví v kraji
- rozpočet kraje
- krajské referendum
- všechny další kroky, které dle předložených volebních programů a tedy závazků strana deklarovala a chtěla by je splnit

Komunistická strana Čech a Moravy v kraji Vysočina vyjadřuje tímto souhlas s výše uvedenými programovými prioritami a současně vyjadřuje podporu jejich naplňování za dohodnutých podmínek:

- podporou menšinové Rady kraje Vysočina chce KSČM zabránit tomu, aby ČSSD nebyla nucena od ODS a KDU-ČSL k zásadnímu odklonu od svých programových zásad, které byly předmětem volebního klání, a s kterými sociální demokracie s velkou převahou v kraji Vysočina zvítězila, a aby mohla tento volební program v plném rozsahu realizovat. Program je v převážné většině blízký volebnímu programu KSČM.

- KSČM požaduje v tomto volebním období posílení kontrolních funkcí v Zastupitelstvu kraje Vysočina a na základě toho bude nárokovat obsazení funkce předsedy finančního výboru Zastupitelstva kraje Vysočina.

V Jihlavě dne 6. listopadu 2008

Ing. Libor Joukl RSDr.
předseda ČSSD kraje

RSDr. Karel Tvrdý
předseda KSČM kraje Vysočina