Jsou i města, kde to striktně odmítli. Mají na to právo. Asi by bylo na čase, abychom přestali svoje drzé dlouhé evropské nosy strkat do záležitostí jiných států a řešit raději problémy vlastní. Kdybychom chtěli být poctiví a vyvěsili „fangli" za každou zemi, kde není vše v pořádku, nestačil by nám balkon! A začít bychom mohli už v Evropě. Nebo si někdo myslí, že vyvolaná občanská válka v Jugoslávii a „humanitární" bombardování Srbska bylo v pořádku? Kolik lidí, kteří nečetli knihu Petera Hoega, ví, že k Dánsku patří ostrov Grónsko, kde žijí původní obyvatelé Inuité neboli Eskymáci na okraji společnosti jako Indiáni v USA?

Co víme o Tibetu? Kdo z nás ví, co si dnešní mladí Tibeťané skutečně myslí a co chtějí? Na Tibet existují dva pohledy. Země hluboké spirituality obsazená okupanty, na druhé straně izolovaný horský stát chudých negramotných lidí, které dlouho ovládali lámové a kde hledali inspiraci nacističtí vizionáři. Kdo rozhodne, jaký pohled je ten jediný správný? My snad? Odborníci z Bruselu? Nebo ty hvězdičky šoubyznysu, které se snaží přes jakousi pomoc Tibetu před národem zviditelnit?

Opravdu má někdo z nás mandát na to, aby ve světě posuzoval úroveň lidských práv? Kdo z nás má tu drzost a chce kritizovat a radit, co mají a co nemají dělat lidé v úplně jiných, nám velmi vzdálených zemích? Tak strašně vzdálených kulturou, zvyky i mentalitou? Pohleďme, co způsobili Američané vývozem svých představ o „ropné" demokracii v Iráku, Libyi, Sýrii a dalších státech. Ani to Arabské jaro, režírované pod taktovkou EU a USA, se nějak nevyvedlo. Jeho hořké plody sklízí celá Evropa! To, co my v Evropě arogantně označujeme za diktaturu, může být, bohužel, v dané zemi za daných podmínek s ohledem na tamní tradice jediná možnost, jak udržet ve státě pořádek. Některé exotické země zkrátka „demokratůru" evropského typu nikdy nepřijmou. A nemusíme jezdit tak daleko. Vinou uměle rozpoutaného státního převratu na Ukrajině, který tak podporovala Evropská unie, tam ještě dnes umírají nevinní lidé. Co vyvěsit raději „fangli" za Ukrajinu? Lidská práva si musí řešit lidé sami tam, kde žijí. Mají-li s nimi problémy, musí si je vyřešit opět sami, ale v duchu svých staletých tradic. Ostatně k základním lidským právům patří, kromě jiného, právo na práci, právo svobodného vyjádření politických názorů a podobně. Jak víme, ani v Evropě to dnes není dodržováno.

stepanka.saadouni@denik.cz