Opona brodských ochotníků se do depozitáře muzea dostala zřejmě po demolici původního brodského divadla v 50. letech. To sídlilo v budově středověké solnice na dnešním Smetanově náměstí. Opona je patrně jejím jediným pozůstatkem. Nyní se dočká záchrany. Nachází se totiž ve velmi špatném stavu.

„Do konce letošního roku budou provedeny nezbytné konzervátorsko-restaurátorské práce, které oponě vrátí původní podobu. Krajská rada schválila muzeu příspěvek ve výši 162 tisíc korun, který z části uhradí náklady na restaurování,“ uvedla Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů. Zbytek nákladů na obnovu opony pokryjí peníze z Ministerstva kultury ve výši 158 tisíc korun a 80-ti tisícová dotace od města Havlíčkův Brod.

Zápasník Marek Švec dostal 14. srpna na slavnostním ceremoniálu v Havlíčkově Brodě bronzovou medaili z olympijských her v Pekingu z roku 2008. Jeho tehdejší přemožitel v přímém souboji o třetí místo ve váhové kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu Asset
Švec: Na medaili jsem čekal jen tři čtvrtě roku

Opona o rozměrech 660 x 350 centimetrů, která je datována přibližně do roku 1885, zachycuje Německý Brod z Jihlavské ulice nad tehdejším železničním přejezdem. Na levé straně zobrazuje kostel svatého Vojtěcha, na pravé kostel Nejsvětější trojice. Pro brodský ochotnický spolek ji namaloval Gustav Kubeš.

Plátěná opona je v současnosti ve velmi špatném technickém stavu. Podložka je na okrajích potrhaná, v ploše na mnoha místech polámaná, barevná vrstva je opadaná, sedřená nebo zcela chybí. „V rámci restaurování budou doplněny chybějící části, vytmeleny díry a trhliny v původní malbě a zpevněna původní barevná vrstva,“ upřesňuje plánované zásahy vedoucí krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Ladislav Seidl.

V budoucnu by opona měla být vystavena na veřejně přístupném místě. Uvažuje se i o nové budově Krajské knihovny Vysočiny, která by v příštích letech měla vyrůst na Žižkově ulici v Havlíčkově Brodě.

V depozitáři muzea byly původně uloženy hned dvě historické opony. Druhá patřila ochotnickému spolku z Lipnice nad Sázavou. V roce 2016 byla předána Národnímu památkovému ústavu a po restaurování by měla být součástí expozic hradu Lipnice.

Benefiční odpoledne v areálu Psychiatrické nemocnice je určené hlavně dětem.
Již šestnáctá benefice jde letos po stopách Malého prince