Peníze do nich ale řidiči házejí marně. Automaty totiž stále nefungují. Podle starosty Ledče nad Sázavou Petra Vaňka za to mohou nevyjasněné majetkové vztahy. „Musíme zhotovit nový projekt a teprve poté dojde ke zprovoznění parkovacího systému. Zejména za Domem dětí je více než třetina plánovaných parkovacích míst ve správě krajské Správy a údržby silnic Kraje Vysočina. Proto musíme zhotovit nový projekt, který všechny sporné otázky vyřeší, " vysvětlil příčinu Vaněk.

Termín, kdy budou parkovací automaty v provozu, nikdo z vedení města stále nedokáže stanovit. „Přesný termín, odkdy se bude parkovné vybírat, nedokážu odhadnout. Předpokládám ale, že se tak stane až příští rok," potvrdil starosta.

Výstavbou parkovacích automatů chtěla ledečská radnice na tamním náměstí udělat určitý pořádek, tedy alespoň, co se týče parkování.

Lidé jsou pro i proti placení parkovného

To, že se parkovné na Husově náměstí stále neplatí, obyvatelům Ledče nevadí. „Minimálně jednou týdně do města jezdím. Za to, že parkování zde ještě není zpoplatněno, jsem velmi rád. Nejde mi do hlavy, proč parkovací automaty stavěli tak brzy," podivil se Josef Krčál. Někteří ale placené parkování vítají. „Už se nemůžu dočkat, až automaty zprovozní. Už mě nebaví několikrát kroužit kolem celého náměstí a hledat volné místo. Raději do automatu nějakou tu kačku hodím a ušetřím si tím spoustu času," řekla Alena Dostálová.

Za třicetiminutové stání na Husově náměstí v budoucnu řidiči zaplatí pět korun a za hodinové stání deset korun. Parkovné se bude platit v týdnu od sedmi hodin do dvanácti hodin. V sobotu pak řidiči budou platit od osmi hodin ráno do pravého poledne. V neděli bude parkování zcela zdarma.

„Myslím si, že cena za parkovné je převýšená. Tolik se za parkování neplatí ani ve Světlé nad Sázavou. Až automaty zprovozní, všichni budou parkovat na mostě nebo u kostela. Nemyslím si, že vybírání parkovného něco vyřeší," domnívá se Jiří Straka.

O tom, kdy se začnou automatům „plnit žaludky", bude občany informovat starosta. Provozovatelem parkovacího systému bude společnost City Parking Group, s.r.o.

Beáta Dvořáková