Škola se totiž zapojila do projektu Síť zdravých škol, který inicioval Kraj Vysočina. Díky němu si všichni žáci a učitelé mohli vyzkoušet různé atypické sportovní hry v čele s hrou zvanou discgolf. Ten si tak na Havlíčkobrodsku odbyl svoji premiéru.

„Discgolf je populární sportovní hra pro všechny generace lidí bez rozdílu věku. Discgolf vychází z pravidel klasického golfu. Cílem hry je na co nejmenší počet hodů dostat disk z výhoziště do discgolfového koše," uvedl předseda české asociace discgolfu a trenér Přemysl Novák. Ten dodal, že první hod hází hráč z určeného výhoziště a další hody pak z místa, kde disk zůstal ležet.

„Hru může hrát prakticky neomezený počet lidí, jelikož vždy se hraje ve skupinách po čtyřech až pěti lidech. Ti postupně projdou celým hřištěm, které může mít od devíti až do osmnácti jamek, tedy discgolfových košů," vysvětlil Novák.

Podle ředitelky školy Martiny Brychtové se discgolf zalíbil nejen všem žákům, ale i učitelům, kteří si ve středu a ve čtvrtek prošli odbornou instruktáží.

„Škola totiž v rámci projektu Kraje Vysočina zakoupila přenosné discgolfové hřiště a rádi bychom ho využívali v hodinách tělesné výchovy a dalších volnočasových aktivitách," řekla Brychtová. Ta pokračovala, že discgolfové koše se mohou umístit v jakémkoliv terénu a lze tak hrát i v uzavřeném prostoru. „Hřiště je velmi skladné a hrát mohou žáci společně s učiteli," konstatovala Brychtová s tím, že v Kraji Vysočina je discgolfové hřiště pouze ve Žďáře nad Sázavou a Velkém Meziříčí.

„Discgolf se mi moc líbil. Těším se, až si znovu zahraji na tělocviku," svěřil se Šimon Steklač z první třídy. Hru si také užila a vyzkoušela Hana Vencová z druhé třídy, která uvedla, že discgolf není těžký, ale chce to hodně tréninku.

Historie této atypické sportovní disciplíny sahá až do sedmdesátých let, kdy ve Spojených státech amerických došlo k velkému rozvoji frisbee.

Seveřané discgolf milují

„Discgolf se postupně rozšiřoval a v roce 1976 byl vynalezen první discgolfový koš. Do té doby se hrálo v parcích a používali se klasické odpadkové koše," vysvětlil další z instruktorů a trenér Michal Grepl. Ten podotkl, že hra je nejvíce rozšířená v severských zemích, kde je třetím nejoblíbenějším sportem. „V České republice se začal rozšiřovat zhruba před třinácti lety, přičemž například v letošním roce se u nás uskuteční více než sto turnajů 
v discgolfu. Čím dál více lidí tomuto sportu propadá," dodal Grepl.

Discgolf si také vyzkoušela Eva Zvolánková ze šesté třídy společně se Simonou Strnadovou ze sedmé třídy. Ty se shodly, že se jim discgolf velmi líbil a pro obě to bylo zcela něco nového.

„Jsem ráda, že na naší škole budeme mít vlastní přenosné hřiště. Těším se, až si znovu zahraji na hodině tělesné výchovy, nebo jen tak po vyučování," řekla Zvolánková.

„Přenosné hřiště jsme zakoupili v rámci projektu od Kraje Vysočina, přičemž šedesát procent platil kraj a čtyřicet procent škola," uzavřela ředitelka Brychtová s tím, že výbava na discgolf stála zhruba deset tisíc korun.