Ve středu 11. března se pod patronací ZUŠ v Novém Městě na Moravě konalo krajské kolo soutěže ZUŠ ve hře na bicí nástroje. Klání se zúčastnilo 11 soutěžících na bicí nástroje sólo a tři komorní soubory bicích nástrojů ze základních uměleckých škol Kraje Vysočina. Soutěž měla příjemnou atmosféru a byla velmi kvalitně zorganizovaná. Naši školu reprezentovali žáci ze třídy učitele Luboše Pavlíka. Ve 3. kategorii hry na bicí nástroje sólo získal Dominik Hanold 2. místo a ve 4. kategorii Karel Čížek 1. místo s postupem do ústředního kola. V komorní hře bicích nástrojů ve 3. kategorii obdržel „soubor bicích nástrojů" ve složení Karel Čížek, Dominik Hanold, Martin Drápalík, Janusz Brzysko, Marek Novák a Prokop Findeis krásné 1. místo. Ústřední kolo soutěže ve hře na bicí nástroje se koná 15. –17. května na ZUŠ Praha 8 Taussigova.

V pátek 20. března se na ZUŠ v Jihlavě uskutečnilo krajské kolo soutěže ZUŠ v sólovém a komorním zpěvu, kterého se zúčastnilo 44 žáků v sólovém zpěvu a 13 souborů v komorním zpěvu ze základních uměleckých škol kraje. Porota hodnotila výkony velmi přísně, i přesto si žáci naší školy ze třídy učitele MgA. Ondřeje Štefáčka odnesli tato ocenění: v sólovém zpěvu ve II. kategorii získal Jiří Novák 3. místo, v VIII. kategorii Nikol Kokrdová 2. místo a v IX. kategorii Barbora Mičková 1. místo s postupem do ústředního kola. V komorním zpěvu v I. kategorii získaly Magdaléna Jedličková a Anežka Vašíčková 2. místo, ve II. kategorii Zuzana Kruntorádová a Anna Zajíčková 3. místo a ve III. kategorii Nikol Kokrdová a Barbora Mičková 2. místo. Ústřední kolo soutěže ZUŠ v sólovém a komorním zpěvu se připravuje na 17. – 19. dubna v Turnově.

V pátek 27. března se na ZUŠ v Jihlavě konalo krajské kolo soutěže ZUŠ ve hře na dechové nástroje, které bylo rozděleno a hodnoceno třemi porotami: hra na zobcovou a příčnou flétnu, hra na dřevěné dechové nástroje a hra na žesťové dechové nástroje. Klání se zúčastnilo 97 soutěžících ze základních uměleckých škol kraje. Naši žáci podali vynikající výkony a v soutěži ve hře na hoboj získali: v 1. kategorii Vojtěch Novotný ze třídy učitele MgA. Josefa Brožka 1. místo s postupem a ve 3. kategorii Rostislav Lán ze třídy učitelky MgA. Evy Rydlové 1. místo s postupem. Ve hře na klarinet obdrželi žáci ze třídy učitele MgA. Josefa Brožka: ve 2. kategorii Jan Novotný 1. místo s postupem, ve 4. kategorii Cai Yang 1. místo s postupem a nejvyšší bodové ohodnocení ve hře na dřevěné dechové nástroje a v 5. kategorii Martin Konečný 2. místo. Ve hře na saxofon získal v 8. kategorii Jan Klusáček ze třídy učitele Luďka Nováka 2. místo. Ústřední kolo soutěže ZUŠ ve hře na dechové nástroje se bude konat 21. – 24. května v ZUŠ v Liberci Frýdlantská.

Všem výše jmenovaným žákům a jejich pedagogům děkuji za vzornou přípravu, reprezentaci školy i Havlíčkova Brodu a postupujícím přeji úspěchy v celostátních kolech soutěží ZUŠ.

Mé poděkování patří také Šárce Baštové, Haně Loubkové a MgA. Evě Rydlové za klavírní doprovody ve výše uvedených kolech soutěží.

Bc. Jindřich Macek, ředitel ZUŠ J. V. Stamice