Proto tamní obecní úřady doporučují, aby se zahrádkáři a chalupáři v kritické době vzdali zalévání zahrádek a napouštění bazénů.

Potěšující skutečností je, že na Havlíčkobrodsku ani v Kraji Vysočina není situace ani zdaleka tak špatná, jako na jiných místech republiky.

Vody je zatím dost

„Problémy nemáme a zatím žádná omezení nechystáme. Zahrádkářská kolonie, kde by lidé hodně zalévali, tu není a chalupářů tady také tolik nemáme," říká starosta Jiří Rainiš z Habrů. Žádná omezení odběru vody prozatím neplánuje ani obec Bačkov. „U nás veřejný vodovod nemáme. Každý má svoji vlastní studnu, a tak odběr vody ani limitovat nemůžeme," míní starosta Pavel Lhoťan z Bělé na Ledečsku. Podle starosty Jaroslava Tvrdíka z Číhoště má veřejný vodovod dostatečnou kapacitu, takže zatím nedostatek vody nehrozí a proto žádné omezení odběru obec neplánuje.

„My jsme na Vysočině a tady voda většinou drží poměrně dlouho. Bereme ji ze želivského vodovodu, takže se nás žádné omezení prozatím netýká," pochvaluje si Václav Šťastný z Hněvkovic. „U nás nerozlišujeme, zda se jedná o chalupáře nebo o místního. Vody ale máme málo, to je pravda. Žádný zákaz jsem zatím nevydal, pouze jsem minulý týden vyzval lidi, aby byli ohleduplní, a doporučil jsem jim nezalévat a nenapouštět bazény. Hladina ve studních poklesla, ale voda zatím teče," informuje Jan Cihlář z Bojiště na Ledečsku. Problémy s množstvím a kvalitou pitné vody přesto občas vznikají hlavně tam, kde místní čerpají vodu stále jen ze studní, neboť hladina spodních vod obecně klesá. Proto přibývá obcí, kde plánují do budoucna výstavbu vlastního vodovodu. „Například ve dvou našich místních částech Točice a Ždánice mají obyvatelé vlastní studny, ale u nich se stále častěji objevuje problém s množstvím a kvalitou pitné vody. V době sucha jí ubývá, v době dešťů naopak vnikají do studní splachy. Proto jsme se rozhodli vybudovat v těchto obcích vodovod. Postavíme ho za peníze z rozpočtu," říká starosta Jiří Lebeda z Vilémova.

Vilémov nedostal dotaci, stavba přijde na dva miliony korun.. Stejný problém mají i další dvě místní části Hostovlice a Jakubovice. I tady není objem vody a její kvalita dostačující. „Chtěli bychom i tady vybudovat vodovod, ale ukazuje se, že stavba by byla moc drahá. Proto uvažujeme, že necháme provést nad Hostovlicemi jeden či dva vrty do hloubky sedmdesáti metrů, aby voda tekla do obcí samospádem. Vodovod by přišel na miliony korun, vrty budou stát asi tak 500 tisíc, ale najít nové vodní zdroje je potřeba, jinak by se mohly obce časem octnout na suchu. Navíc městys Vilémov i místní část Klášter vodovod mají," dodává starosta. Zatím bez problémů mohou využívat vodní zdroje v Lučici na Havlíčkobrodsku. „Žádné omezení či dokonce zákaz jsme na těch pár dnů nevydávali, doufáme, že zaprší. V minulosti u nás sice byly problémy s vodou, ale udělali jsme v tomto směru hodně. Posílili jsme vodní zdroje, což ale neznamená, že by obyvatelé obce měli vodou plýtvat," říká starosta Lučice David Šimánek. Dostatek vody ale nemá celá Vysočina. Obec Jilem u Telče vyhlašuje s okamžitou platností zákaz zalévání zahrad, mytí aut, napouštění bazénů a jiných nádrží pitnou vodou z obecního vodovodního řadu z důvodu nedostatku podzemních vod. Kritický nedostatek vody trápí ale hlavně obce na severu Čech a v horských oblastech.

V zahrádkářské kolonii u Vtelenského potoka v Mostě, kde od minulého týdne platí zákaz odebírat přírodní vodu – pod pokutou až 50 tisíc korun. Klesá i hladina Labe. Nedostatek pitné vody a následné sucho se stávají ale celosvětovým problémem.

Podle katastrofických scénářů může bát pitná voda v budoucnu příčinou válečných konfliktů.

„Jisté je jedno. Zásoby pitné vody se tenčí. Organizace spojených národů předpovídá, že v příštích 20 letech se dostupnost pitné vody v celosvětovém měřítku sníží o 30 procent. Už dnes nemá dostatečný přístup k vodě 40 procent lidí na planetě. Řešení? Neznámé. Pokusy o zastavení plýtvání vodou a znečišťování vodních zdrojů se minuly účinkem,"" říká Mark Zeitoun z londýnské School of Economocs. Jak se ukazuje, že problémy s nedostatkem vody se budou stupňovat i v Česku.

Jan Štrobl