A nejen to, jejich počet stále roste. Přitahuje je hlavně nádherná příroda, klid a místní památky.

„Turistům nabízíme propagační materiály nejen o městu Ledeč, ale i o jeho okolí. Spolupracujeme jak s ledečským hradem, tak i s podnikateli v pohostinství a cestovním ruchu. Za všechny uvedu třeba sklářský skanzen v nedalekých Tasicích. Atraktivní pro turistický výlet je u nás v prvé řadě hrad, dále židovská synagoga, vyhlášená Foglarova zátoka, krajina kolem Melechova a samozřejmě kouzelná Stvořidla na Sázavě," sdělila vedoucí místního informačního centra centra Michaela Vránová.

Většinu letních turistů, a je to až pětadevadesát procent, tvoří Češi, kteří, nejen kvůli ceně, ale i zhoršující se bezpečnostní situaci v zahraničních destinacích znovu objevují domácí přírodní krásy.

Kromě toho v poslední době letní kulturní život na Ledečsku a v okolí obohatily i různé hudební festivaly, s nimiž se doslova roztrhl pytel.
V srpnu se například v areálu ledečského hradu uskuteční tradiční Mimofest, svůj vlastní hudební festival pořádají i obce Kouty a Kožlí, vyhlášené a vyhledávané jsou i Hněvkovické pouťové slavnosti a také fotbalové slavnosti v Tasicích.

Turistům, kteří Ledeč nad Sázavou v létě navštíví, nabízí informační centrum i množství map a propagačních brožurek. V době, kdy má turistické centrum zavřeno, mohou návštěvníci města využít poměrně novou službu, a to takzvaný dotykový kiosek. „Vstup na stránky kiosku je stejný jako vstup na webové stránky města Ledeč. Turisté zde najdou veškeré potřebné údaje," upřesnila Vránová.

Turistické informační centrum nabízí rovněž prohlídku Ledče s průvodcem. Turisté navštíví všechna zajímavá místa a vyhlídky. Mohou si vybrat ze čtyř různých okruhů, popřípadě si po domluvě s průvodcem mohou trasu pozměnit. Turistické informační centrum ale nabízí služby i místním lidem, jde například o kopírování úředních listin či vyhledávání informací na internetu.

Podle Vránové do informačního centra nepřicházejí jenom turisté a místní, poměrně často ho navštěvují i lidé, kteří pátrají po svých předcích a příbuzných. „Třeba z někdejší Zahrádky, která byla zatopena vodou Švihovské přehrady," upřesnila Vránová.
Na nedostatek klientů z řad turistů si ale nestěžují ani další informační centra na Havlíčkobrodsku.

„V letošní sezoně nás navštěvuje více turistů. Zajímají je hlavně tipy na výlety v okolí, ale také co mohou navštívit tady, přímo u nás, v Havlíčkově Brodě. Nejvíce kupují magnetky a turistické známky, nově máme turistickou známku s Karlem Havlíčkem Borovským na počest jeho výročí. Ta se také hodně prodává, stejně jako pohlednice," sdělila Alena Doležalová z havlíčkobrodského informačního centra.

„I cizinci k nám občas zavítají, a to hlavně pro mapku města, aby se lépe orientovali," pokračovala Doležalová.

Pracovnice informačního centra také všem návštěvníkům doporučuje prohlídku barevného 3D modelu města vystaveného v prostorách Staré radnice.

V Přibyslavi eviduje tamní informační centrum zhruba šedesátiprocentní nárůst turistických návštěv. „Navštěvují nás hlavně prarodiče s vnoučaty a ptají se na možnosti, jak děti zabavit. Zajímá je, kam mohou vyrazit na výlet, jaká je tu možnost sportovního vyžití a hlavně co dělat, když není venku zrovna příznivé počasí. Všimli jsme si, že děti, zhruba tak do patnácti let, nestojí o muzea. O ty mají zájem spíše starší lidé," řekla vedoucí centra Anna Šauerová. Cizinci se v Přibyslavi také čas od času objeví, mnoho jich ale není. „Klientům nabízíme brožury a mapy. Některé vydal Kraj Vysočina, některé jsme připravili my. Převážně si vyrábíme materiály v češtině, ale právě letos máme v nabídce i brožury v angličtině a němčině," dodala Anna Šauerová.

Letošní návštěvnost informačního centra ve Ždírci nad Doubravou je přibližně stejná jako vloni v létě. Turisté se zajímají hlavně o cykloturistické trasy a tipy na výlety po okolí.

„Ve velké většině jsou to sběratelé turistických vizitek, v letošním roce máme novou vizitku, a to již třetí, a nově prodáváme turistickou nálepku. Dále si turisté hodně kupují dřevěné turistické známky, sbírají razítka, kupují si magnetky a pohledy s motivy města, pexesa se sochami Olšiaka, turistické mapy a další upomínkové předměty," vyjmenovala Dana Josková za Kulturní zařízení města Ždírec nad Doubravou. Ve Ždírci jdou ale na odbyt i materiály propagující okolí, zejména pak Chotěbořsko, zbývající oblasti Havlíčkobrodska či Žďárských vrchů.

„Zajímají se také o skanzen na Veselém kopci, zaznamenali jsme i dotazy na hipoturistiku. Mohli jsme vyhovět, v našem nejbližším okolí máme tři ranče," uvedla Josková. Ta dodala, že ždírecké „íčko" se v loňském roce zapojilo do projektu Poznejte zelené srdce Česka. V této hře se mohou zaregistrovat mladí lidé do 26 let a během pěti let sbírat razítka na určených místech Havlíčkobrodska a Chrudimska. „Za nasbíraná razítka pak dostávají odměny a při plném počtu na-sbíraných razítek postupují do slosování, které probíhá jednou ročně. Vyhrát tak mohou získat další zajímavé ceny. Mohu potvrdit, že tato hra je mezi turisty velmi oblíbená. Jsme také zapojeni do projektu QUEST NG Železné Hory a provozujeme i galerii Doubravka. Nyní v ní probíhá, a to až do konce srpna, výstava obrazů rodáků z Nového Ranska. Láká k nám mnoho návštěvníků," uzavřela Josková.

Andrea Provazníková