Poslanci totiž schválili součást novely zákona, která nově zakazuje prodej nezdravých potravin a nápojů včetně kávy a kávových produktů. Nová vyhláška se však vztahuje nejen na základní a střední školy, ale také na vyšší odborné vzdělání, kde studují dospělí lidé. Ti by tak mohli přijít o nápoj, který jsou běžně zvyklí konzumovat.

Podle ředitelky Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Havlíčkův Brod Naděždy Vrbatové má každý dospělý člověk právo na vlastní názor a má především své vlastní potřeby. „Pokud někdo rád pije kávu, nevidím důvod, proč by mu měla být odepřena. Samozřejmě souhlasím s tím, že do dovršení věku osmnácti let by studenti kávu pít neměli. Stejně tak je správný krok v zákazu nezdravých nápojů typu Coca – Coly či chipsů," uvedla Vrbatová. Ta dodala, že by nová vyhláška měla nějakým způsobem oddělit právě děti a studenty od dospělých lidí. „Každopádně dokud novela neprojde závěrečným legislativním procesem, nebudeme se jí zatím zabývat," podotkla Vrbatová.

Podobný názor sdílí i ředitel Střední průmyslové školy stavební Havlíčkův Brod Ladislav Fiala. „Podle mého názoru jde o restriktivní jednání, které nevede ke zdravé výživě. Když student bude chtít, může si nezdravé brambůrky a sladkosti přinést z domu. Stejně tak si může přinést i kávu," uvedl Fiala. Ten pokračoval, že kávové produkty jsou velmi diskutabilní téma, pokud jde o zdravou výživu. „I vědci se velmi často rozcházejí v názoru, zda konzumace kávy je zdravá či není," konstatoval Fiala.

Vyhláška však nepočítá ani se zaměstnanci škol nebo například se studenty celoživotního vzdělání, mezi nimiž jsou především dospělí lidé. „Provozujeme sportovní halu a většina sportovců je zvyklá chodit si do školního automatu na kávu. Stejně tak využívají drobné občerstvení," konstatovala Ivana Vitisková, ředitelka Gymnázia, Střední odborné školy a Vyšší odborné školy Ledeč nad Sázavou. Dodala, že nevidí problém v tom, aby žáci na základní škole konzumovali například z automatu horkou čokoládu nebo čaj, ale kávové produkty by rozhodně pít neměli.

ANKETA: Obejdete se bez kávy a cukrovinek?

Artem Sizov, student, 21 let, Havlíčkův Brod
Kávu ani jiné kávové produkty nepiji, takže by mi vůbec nevadilo, kdyby automaty ve škole nebyly. Pokud jde o sladkosti, tak ty si občas rád dám. Každý občas dostane chuť na něco nezdravého nebo jen na obyčejnou čokoládu. Automat by mi tedy chyběl.

Michaela Zajícová, studentka, 18 let, Stupárovice
Kávu mám ráda jen ve výjimečných situacích a musím mít na ni velkou chuť. Myslím si, že to, co se prodává v automatech, není kvalitní káva, ale obarvená voda. Pokud jde o nějaké cukrovinky a brambůrky, tak ty vůbec nemusím a nejím je.

František Pavlas, student, 17 let, Chotěboř
Sladkosti a čokoládu nemám moc rád. Občas sice dostanu chuť na něco slaného, jako jsou brambůrky nebo oříšky, ale to jen doopravdy ve výjimečných případech. Co se týká automatů na kávu, tak mi je to jedno, kávu nepiji. Horší to budou mít ti, co ji rádi mají.

Václav Marek, student, 18 let, Nová Ves u Chotěboře
Pokud by zrušili automaty na kávu, tak by mi to hodně vadilo, protože bez kávy si nedokáži představit jediné ráno ve škole. Je to pro mě již takový rituál. Stejně tak si občas rád dám sladké včetně chipsů, takže rozhodně bych nebyl moc šťastný.