Jejich čtvrť v centru zájmu radnice nikdy nestála, bez ohledu na dobu. Dost dlouho to trvalo, než zde bylo zavedeno veřejné osvětlení, místo kvalitní cesty místní jezdili po polňačce. To, co se dnes nazývá pyšně silnicí, by nedostalo známku kvality. Asfalt praská, kanály se propadají.

V minulých stoletích bylo možné na některých místech na mapě najít bílou skvrnu s nápisem „hic sunt leones", „zde jsou lvi". Neboli, sem nevstupujte. Případně toto neznámé místo nestojí za to, abyste ho navštívili. V případě čtvrti Nad Skalkou se tento zvyk na brodské radnici zřejmě udržel dodnes. Nebude to dlouho trvat a obyvatelé čtvrti budou čelit problémům. Bojí se, že po jejich mizerné silnici budou dunět těžká auta se stavebním materiálem pro rezidenční čtvrť. Poškodí nejen chatrný asfalt, kanály, ale i fasády domů kolem silnice. Obyvatelé čtvrti v obavě píšou petici, ale ta zřejmě nikoho nezajímá. Město občanům alibisticky vzkazuje, že se stavbou nemá co dělat. Takže ve čtvrti Nad Skalkou se do budoucna zřejmě rýsuje vážný problém, byť společnost, která za projektem stojí, slibuje nespokojencům téměř modré z nebe.

Postoj města vůči občanům podepsaným pod peticí, je mírně řečeno neslušný. Brodští konšelé se mohou ohánět jakýmsi paragrafem o účastnících řízení, ale on existuje ještě jeden paragraf, byť opomíjený. Je to paragraf slušnosti. Žádného z brodských konšelů by neubylo, kdyby nespokojené občany pozval na radnici, vyslechl jejich připomínky a sdělil jim do očí, jak se věci mají a co pro ně město může, či nemůže v budoucnu udělat. Jenže brodští konšelé mají asi jiné priority. Pořád dokola rozkopávat ulice v centru města a nebo stavět nesmyslnou a drahou komunikaci na Smetanově náměstí, kterou tam nikdy nikdo nepotřeboval. Ve čtvrti Nad Skalkou už dávno nežijí „lvi", ale občané, kteří řádně platí daně, odvádějí poplatky za odpady, dodržují zákony. A co víc, chodí i ke komunálním volbám!

stepanka.saadouni@denik.cz