„Ochrana pitné vody je důležitá od jejího počátku až do konce. A musí se tak dít moderním způsobem. To také znamená, že region, ze kterého se voda čerpá, nesmí být na okraji zájmu," uvedl Poc.

Připomeňme, že právě z iniciativy Tomáše Zdechovského vznikla expertní skupina složená ze starostů a odborníků, která již na podzim zahájí řadu konkrétních jednání s vládou Bohuslava Sobotky a příslušnými ministerstvy.

„Přímo do regionu bude pozván nejen prezident republiky, premiér, ale také ministři zemědělství a životního prostředí," přiblížila Eva Fruhwirtová z agentury Commservis, s níž Zdechovský mediálně spolupracuje. Fruhwirtová zdůraznila, že podle europoslanců Zdechovského i Poce je situace obcí v okolí Švihova mnohem horší, než se původně předpokládalo.

V současné době jsou zmapovány problémy a potřeby jednotlivých obcí. Starostové chtějí žádat po státu nejen kompenzace, ale také cílené dotace na rozvoj krajiny, která je rok od roku v horším stavu.

Zdechovský: Stát se zachoval macešsky

„Začali jsme systematicky pracovat na sepsání všech problémů a osobně projíždím všechny obce, takže mohu potvrdit, že situace v obcích je velmi vážná a nebojím se říct, že kritická. Stát se zachoval opravdu macešsky. Velmi si vážím spolupráce s europoslancem Pavlem Pocem, který našemu snažení velmi pomůže," sdělil Zdechovský.

Želivka je největší vodárenskou nádrží v České republice a ve střední Evropě. Pitnou vodou zásobuje Prahu a střední Čechy. Výstavba nádrže začala v roce 1965 a dokončena byla o deset let později.
Pamětníci si dobře pamatují, že před stavbou investor sliboval zpřístupnění míst pro rybaření i pro veřejnost. Dodnes tomu tak není, a region se vylidňuje.

Kvůli vodní nádrži a nastavení tak přísných pravidel ochrany v jejím bezprostředním okolí došlo podle Zdechovského doslova k devastaci rozvoje regionu. "Jinde v Evropě je běžné, že na podobných vodních plochách se rybaří, a je ověřené, že kvalitu vody rybaření nijak neohrozí. Nejen povolení rybaření, ale také stavbu cyklotras chtějí starostové v okolí Švihova prosadit," podotkl Zdechovský.