Domácnosti tak mají možnost zbavit se použitých olejů a ušetřit výdaje za čištění ucpaných odpadů.

Kam mnoho domácností vyhazuje použité tuky a oleje po vaření? Vylévá je do odpadu. Tam ale tuky ztuhnou, odpady se ucpávají, kanalizační systém se ničí. Radost nemají ani čistírny odpadních vod, kde jim ztuhlé tuky a oleje působí nemálo problémů. Ve Ždírci nad Doubravou se to rozhodli změnit.

„Zajímalo nás, jak vylepšit odpadové hospodářství ve městě. Po poradě s šéfem čističky jsme se rozhodli zaměřit na likvidaci použitých tuků a olejů z domácností, neboť do odpadů nepatří," informoval místostarosta Ždírce Bohumír Nikl. Po ochlazení tuků v kanálech vznikají hrudky, které se postupně nabalují a zachycují do sebe další příměsi.

Mastné kyseliny ničí potrubí

„Tyto hrudky pak ucpávají čerpadla v čerpacích stanicích na kanalizaci a obalují sondy, které ovládají chod čerpadel a zastavují je. Tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají, vznikají mastné kyseliny a ty zvyšují korozi stěn kanálů a potrubí. V extrémních případech vznikne tuková kra takových rozměrů, že dojde k úplnému ucpání kanalizace," popsala problémy, které působí tuky vylité do kanalizace, inženýrka Dagmar Kopáčková z TZBinfo.

Následně musí provozovatel vodohospodářské infrastruktury podle Kopáčkové provést důkladné čištění kanalizace tlakovými vozy, které materiál rozplaví.

Případně se čištění provádí kombinovanými tlakovými vozy, které materiál včetně tuků zachytí, a ten je pak odvezen na skládku. V nejhorším případě musejí být ztuhlé tuky odstraněny mechanicky přivolaným specialistou. „Myslím, že to je vynikající nápad. Hodně domácností, hlavně ve městě, lije tuky do odpadů nebo slévá do sklenic a ty pak hází do popelnic, protože nevědí, kam jinam to dát," konstatovala Jitka Svobodová z Havlíčkova Brodu.

Podle místostarosty Bohumíra Nikla začalo město hledat způsob, jak použité tuky likvidovat pohodlně a ekologicky. „Našli jsme firmu, která se likvidací použitých tuků zabývá, zajišťuje rovněž jejich odvoz," popsal Nikl další postup.

Zpočátku měli obyvatelé Ždírce k dispozici dva speciální kontejnery. Podle Nikla je sběr tuků v domácnosti zcela jednoduchý. Použitý olej se sleje do pet lahve a vyhodí do sběrné nádoby, která je dobře zapečetěná, takže ji nelze otevřít a lahve vybrat. Firma z Českých Budějovic pak plné nádoby odveze a odborně tuky zlikviduje.

„Začali jsme s tím letos. Už se nám podařilo nasbírat 400 kilo použitých tuků," upřesnil místostarosta Nikl. Podle jeho názoru to znamená ne zrovna zanedbatelné úspory. „Především ušetří domácnosti za čistění odpadů. Většina čisticích prostředků je agresivní a poškozuje potrubí. Myslím, že i čistírna odpadních vod ušetří tím, že ztuhlé tuky nemusí likvidovat, navíc město za sběr a odbornou likvidaci tuků nic neplatí, " zdůraznil Nikl s tím, že o ždírecký nápad na likvidaci tuků se zajímá už i firma ODAS, která na Vysočině zajišťuje sběr komunálního odpadu.

V nejbližších dnech budou mít obyvatelé Ždírce možnost odhazovat použité tuky už do čtyř kontejnerů v ulici Družstevní, Příčná, Jižní, další kontejner bude ve sběrném dvoře. Sbírat použité potravinářské tuky začínají i jinde na Vysočině. „Přímo v Jihlavě kontejnery na použité tuky nejsou," informoval Josef Eder vedoucí divize Služeb města Jihlavy. Občané Jihlavy ale mohou pet lahve s použitými tuky odevzdat například ve sběrném dvoře. „Ovšem v několika obcích na Vysočině už použité tuky sbírají do speciálních popelnic, kam se vejde až 120 litrů tohoto odpadu. Konkrétně je to obec Ždírec, Úsobí a Malý Beranov," upřesnil Eder. Sběr a likvidaci použitých tuků na Žďársku nabízí například firma NAPRO v Novém Městě na Moravě.