„Celá dlouhá léta se hřbitov nezamykal, nebylo to potřeba. Teď to vidíme jako nutnost. Na hřbitově se krade, tak jako nikdy. Ztrácí se vázy,květinová výzdoba, mizí doslova ve velkém," povzdechl si starosta Jan Martinec. Podle jeho názoru si studenecký hřbitov zřejmě vyhlédl kdosi, kdo odtamtud květiny krade na zakázku a nejspíš je hned obratem ruky šikovně prodá.

„Z hrobů mizí nejen pěkné drahé květináče, ale dokonce i prosté řezané květiny ze zahrady. Vyzkoušel jsem si to sám. Na hřbitov jsem přinesl obyčejné listopadky, do druhého dne byly pryč. Květiny se ztrácí tak rychle, že nestačí zvadnout. Je evidentní, že slouží někde k prodeji," popsal situaci starosta. Podobnou zkušenost učinila i jedna obyvatelka Ždírce, která  si jméno zveřejnit nepřeje. U příležitosti úmrtí svého blízkého nechala hrob ozdobit. Květiny byly do druhého dne pryč.

Radní ve Ždírci se proto rozhodli k radikálnímu kroku. Hřbitov se bude zamykat, pro návštěvníky bude přístupný jen v omezenou dobu. V co nejkratší době nechá město namontovat do okolí hřbitova kamerový systém.

„Původně jsme s kamerovým systémem zrovna u hřbitova v nejbližší době nepočítali, ale teď to vidíme jako nutnost. Občané si stěžují, nemůžeme to nechat jen tak. Když se na hřbitově takto krade už dnes, co se pak bude dít kolem Dušiček," vysvětlil důvod opatření starosta Martinec.

Nemají policii

Ždírec ale není jediným městem, kde se na hřbitově zlodějům  doslova zalíbilo. S podobným problémem se potýká i město Přibyslav. Vedení přibyslavské radnice vyzvalo občany k opatrnosti a nabádalo je, aby při spatření něčeho podezřelého volali policii.

Podle slov ždíreckého starosty Martince město Ždírec eviduje zvýšený zájem zlodějů už delší dobu. Ždírec nemá svou vlastní městskou policii, jako například Chotěboř, Světlá nad Sázavou nebo Havlíčkův Brod. Nejbližší služebna Policie ČR je až v Chotěboři. Proto se ždírečtí radní rozhodli ztížit práci zlodějům alespoň tím, že ve městě jsou postupně instalovány bezpečnostní kamery. Počet krádeží ve Ždírci nad Doubravou opravdu stoupá.
To ostatně potvrdil už vloni zástupce velitele Obvodního oddělení Policie České republiky v Chotěboři Stanislav Doležal. Ten  ale  dodal, že město pod Železnými horami se tím nijak neliší od celorepublikového průměru.

Město Ždírec může na svém území podle starosty Martince provozovat dokonce až šestnáct kamer na různých místech, které by tak měly alespoň částečně napomoci k větší ochraně majetku radnice i veřejnosti.

Hlavní server se nyní nachází v budově městského úřadu. V současné době je kamerovým systémem střežen vstup do městské knihovny, pod dohledem bude sběrný dvůr, nyní přibude i hřbitov, do budoucna chtějí radní umístit kamery i k budově zdejší školy. Pořízení jedné kamery stojí něco kolem 25 tisíc korun. Výdaje na tato zařízení město pokrývá dílem z rozpočtu, dílem z dotací.