„Na konci září byly oceněny Laktační ligou ČR naše laktační poradkyně, v říjnu pak pacienti - stomici vybrali naši stomickou sestru jako jednu z deseti nejlepších a nejvstřícnějších v republice,“ informovala mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo.

Historicky první

Při historicky prvním ocenění laktačních poradkyň a dlouholetých podporovatelů kojení v ČR, které se uskutečnilo na konci září 2018 v Emauzském klášteře v Praze, získaly ocenění laktační poradkyně Jana Blažková, Lenka Hovorková a primářka dětského oddělení Prim. MUDr. Mgr. Magdalena Chvílová Weberová. Oceněním byla symbolická perla jako Kapka mléka.

„Naše poradna pro kojící maminky nabízí těhotným a kojícím matkám a jejich příbuzným konzultovat problémy související s laktací. Například nástup laktace, technika a problematika kojení, výživa kojící ženy, kojení a léky, prospívání dítěte, nejistota ohledně množství a kvality mléka, problémy s odstavováním atd. Její součástí je i NON STOP horká linka, kde naše laktační poradkyně poskytují rady 24 hodin denně a je skutečně využívaná,“ upřesnila mluvčí Černo.

Pacienti si vybrali sami

Druhé ocenění před několika dny získala podle mluvčí Černo stomická sestra z Havlíčkova Brodu. České ILC0 (dobrovolné sdružení stomiků) ocenilo zdravotní sestry, které se o stomiky starají nejlépe. Vybrali je sami stomici. „Mezi oceněnými je i naše stomická sestra Hana Brabcová, která se zasadila o založení klubu v Havlíčkově Brodě,“ zdůraznila mluvčí Černo "Ocenění mne samozřejmě potěšilo, protože pro zdravotní sestřičku je největší radostí spokojený pacient," řekla Hana Brabcová.

Sestřička z chirurgického oddělení nemocnice Havlíčkův Brod Hana Brabcová pracuje se stomiky (lidmi, kteří mají v důsledku nemoci umělý vývod) šest let. Prvotně nastoupila na jednotku intenzivní péče, po návratu z mateřské se začala věnovat septické chirurgii a právě stomikům.

„Stomická poradna funguje v naší nemocnici již 18 let a prošli jí stovky pacientů. Poradna pomáhá pacientům od jejich příjmu do nemocnice, přes období operace, propuštění z hospitalizace i období následném. Klub stomiků při naší nemocnici funguje od počátku roku 2017. Jeho hlavním posláním je věnovat se problematice stomií a jejich ošetření, zásadám stravování i úhradě zdravotních pomůcek pojišťovnami a nejaktuálnějším informacím z této problematiky,“ popsala Hana Brabcová činnost poradny i stomického klubu.

Strážní andělé

České ILCO se takto rozhodlo vyzdvihnout a ocenit potřebnou a důležitou práci sestřiček pro stomiky. "Empatické a odborně vzdělané sestry jsou pro nás stomiky strážnými anděly. Pomáhají vyrovnat se s těžkou operací, vyberou správné pomůcky, naučí s nimi pracovat. Pravidelně kontrolují stomii, poradí, uklidní," řekla předsedkyně Českého ILCO Marie Ředinová.