Výjezdem zhruba šedesáti strojů, půjde převážně o traktory s přívěsy, opatřené transparenty, se havlíčkobrodští zemědělci připojí k celostátní protestní akci, která je namířena proti zrušení takzvané zelené nafty a chystanému zavedení spotřební daně z tichého vína, tedy vína „nešumivého". Potvrdil to Václav Vala, předseda Agrární komory v Havlíčkově Brodě, a zdůraznil, že protest bude mít jasně protivládní kontext.

„Vadí nám, že premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek nechtěli se zemědělci o zrušení zelené nafty a dalších souvisejících otázkách jednat, přestože to předtím slíbili," řekl Vala.

Označené protestní kolony se na silnicích směřujících z Havlíčkova Brodu na Jihlavu, Humpolec, Ledeč nad Sázavou, Habry, Ždírec nad Doubravou a Přibyslav budou pohybovat v několika skupinách, a to od devíti do jedenácti hodin.

„Z několika seřadišť vyjedou směrem k Havlíčkovu Brodu a tam budou využívat k obrátkám kruhové objezdy. Technika nebude dopravu blokovat, ale zpomalovat," upozornil Vala s tím, že neočekává, že by se na silnicích objevily kombajny či jiné opravdu těžké mechanismy.
Na komunikace prvních a druhých tříd celé Vysočiny by ve středu mělo podle informací Deníku vyjet na 280 zemědělských strojů a v celé zemi více než patnáct set.

O chystané akci je zpravena i dopravní policie. A to na republikové, krajské i okresní úrovni. Uvedla to mluvčí policie v Havlíčkově Brodě Jana Mazourová.

„Policie bude dopravu v okolí Havlíčkova Brodu permanentně monitorovat, v případě jakýchkoliv problémů se aktivně ujme jejich řešení," konstatovala Mazourová.

V případě neúspěchu středečního protestu jsou zemědělci připraveni své nátlakové akce zesílit. „Vyhrazujeme si právo v protestech pokračovat a zesílit je," upozornil Vala s odkazem na závěry nedávného jednání krizového štábu Agrární komory ČR.

Řidiči v České republice, Havlíčkobrodsko nevyjímaje, už jednu „zpomalovací" protestní akci zemědělců zažili. A to v dubnu roku 2009. Obešla se bez kolizí a konfliktů.