Vězeňkyně by se měly do nového objektu přestěhovat zřejmě začátkem září. „Ubytovací kapacita tak vzroste na 740 lidí. Problém přeplněnosti věznice to pomůže vyřešit jen zčásti. Teď je ve věznici umístěno kolem 820 odsouzených," poznamenala mluvčí věznice Eva Hodná.

„V těchto dnech se předává stavba, během prázdnin se budou odstraňovat případné nedostatky," uvedla mluvčí. Půdní vestavba stála 13,2 milionu a plně ji hradila Vězeňská služba ČR.

Odsouzené ženy budou nadále v místnostech ubytovány po osmi. V areálu věznice už podle mluvčí za současného stavu bez stavby nového objektu není možné počet lůžek dále zvýšit.

Půdní prostory vznikly na původně plochých střechách při celkové rekonstrukci věznice v letech 2003 a 2004. Sedlové střechy tehdy získaly čtyři objekty. Na dvou z nich byly půdní prostory využity pro ubytování odsouzených ihned, o zbývajících dvou bylo rozhodnuto v polovině minulého roku.

Kapacita věznic v České republice je dlouhodobě překročena v průměru o více než desetinu. Existují však i věznice přeplněné o více než 30 procent.

Jaroslav Buček