„Zveme vás na výstavu, která se bude zabývat světem poštovnictví a filatelie. V první řadě návštěvník uvidí vznik a vývoj poštovnictví s důrazem na okres Havlíčkův Brod. Díky vřelé spolupráci s Poštovním muzeem a Státním okresním archivem Havlíčkův Brod budete mít možnost spatřit exponáty a fotografie, které s regionem přímo i nepřímo souvisí a ukazují poštovnictví v celé jeho staleté kráse," informuje v pozvánce ředitel muzea Jiří Jedlička.

Druhá část výstavy pak podle něj ukáže téma, které je s poštovnictvím nerozlučně spojené – známky. Jde o disciplínu natolik zajímavou a detailní, že vytváří bez nadsázky svůj vlastní svět. Naleznete zde popis tvorby známek, ukázku nejvzácnějších kousků, známku jako samostatné umělecké dílo a také známky se vztahem k regionu.

Známky jsou ze sbírek Františka Morávka z Pohledi, který je autorem celé výstavy a sběratele Karla Palána.

František Morávek se zaměřuje na tzv. geografilatelii. Jde o moderní směr sbírání dle známkových území, tj. oblastí, které vydávaly vlastní známky v průběhu své existence. Tento obor logicky vede jedince ke znalosti nejen samotných známek, ale též geografie a historie jako přirozených součástí zájmu. Proto zde uvidíte úžasné zastoupení zemí současných (Indie, Írán, Vietnam,…) i jejich předchůdců (Rajastán, Persie, Jižní Vietnam,…).

Součástí výstavy je také pamětní list a příležitostné razítko, které budou k dispozici v omezeném množství během vernisáže. Příležitostné razítko bude ještě k dispozici u přepážky pošty Havlíčkův Brod 2 ve dnech 19. – 21. ledna.

Během celé výstavy bude pro nejmenší k dispozici dětská poštovní přepážka, doprovodný program přednášek o filatelii a divadlo s Pošťáckou pohádkou od Karla Čapka.