Mateřské centrum Zvoneček je jedním z projektů havlíčkobrodské Oblastní charity. Je registrovaným členem Sítě Mateřských center ČR. Jak uvedla Anna Doleželová, koordinátorka centra, hlavním posláním je podpora fungující rodiny.

Začátkem roku 2001 začal Zvoneček svoji činnost v sále  zbrojnice perknovských hasičů. Byl to doslova spontánní nástup na základě požadavku maminek, převážně na mateřské dovolené, které chtěly společně s dětmi efektivně využít volný čas. Cílovou skupinu dodnes tvoří maminky na mateřské dovolené se svými dětmi od útlého věku, do doby, než nastupují do školských zařízení. Jednou z maminek, která chodí do Zvonečku už dva roky, je  paní Martina z Havlíčkova Brodu. „O Zvonečku jsem se dozvěděla od kamarádky. Zvoneček je vynikající přípravou pro dítě před nástupem do mateřské školy. Děti se učí samostatnosti, maminky se dozvědí hodně zajímavých věcí," prozradila paní Martina. Ona sama za nejzajímavější považuje kurzy ručních prací a odborné přednášky městské policie na téma bezpečnost. Včerejší narozeninové oslavy zpestřilo maminkám i dětem vystoupení havlíčkobrodského folkového tria Vrabčí trh.

„Jsem rád, že jsme mohli pro Zvoneček zahrát. Je tu příjemná atmosféra. Mám děti už velké, ale kdyby byly menší, určitě bychom s nimi do Zvonečku zašli. Ale asi bych poslal manželku, tatínky jsem tady neviděl," konstatoval s úsměvem písničkář Pavel Lutner.

Zhruba v roce 2004 vyměnil Zvoneček perknovskou hasičskou zbrojnici za prostory v základní škole Nuselská. Koncem roku 2011 se stěhoval znova, a to do budovy bývalé základní školy na Rubešově náměstí, kde přebývá dodnes. Zvoneček totiž začal nabízet takové množství aktivit, včetně jazykových, či tanečních kurzů, že  místnosti v Nuselské už nestačily. Podle Doleželové není Zvoneček nějakým uzavřeným klubem maminek, ale naopak je otevřen dokořán i pro tatínky a dokonce babičky a dědečky.