Od tohoto okamžiku uplynulo letos již více než 15 let. Celou éru života Mateřského centra Zvoneček pamatuje jeho koordinátorka Anna Doleželová. Mateřské centrum Zvoneček je jedním z projektů Oblastní charity Havlíčkův Brod.

„Velkými mezníky života Zvonečku byla obě jeho stěhování. První se odehrálo na podzim roku 2003 a z perknovské hasičárny se Zvoneček stěhoval do prostor v ZŠ Nuselská. Ty se staly naším domovem pro následujících skoro 8 let," vzpomíná Anna Doleželová.

Druhé stěhování se uskutečnilo na podzim roku 2011 a to do nově zrekonstruovaných prostor AZ Centra na Rubešově náměstí. „Tímto krokem se dostal Zvoneček do centra Havlíčkova Brodu, a tím bylo možné uspokojit narůstající počet klientů a zároveň poptávku po programech. Rozčleněné místnosti umožňují ve stejnou dobu různé programy pro děti i pro rodiče. Máme vybavené místnosti pro vzdělávací programy, speciální učebnu s pomůckami na program s montessori prvky, pohybové aktivity, ale i na vzájemné setkávání rodičů a dětí," popisuje Anna Doleželová.

Zvoneček byl zpočátku otevřený jen dva dny v týdnu a nyní ho mohou zájemci navštívit každý všední den zhruba od 8 do 20 hodin a o víkendu dle programu. Všední dopoledne je k dispozici hernička a souběžně s ní některé programy. Odpoledne je ve znamení pravidelných aktivit.

„Začínali jsme s programem pro rodiče s dětmi – zpívání, cvičení a hry s dětmi, dále s rukodělnými dílničkami pro rodiče – techniky malování na sklo a na textil, ubrousková technika. S osvětovými přednáškami z oboru pediatrie, gynekologie apod.," vyjmenovává koordinátorka Anna Doleželová.

Mateřské centrum Zvoneček mimo svých pravidelných i mimořádných programů pořádá i několik velkých akcí pro veřejnost. První větší akcí byl dnes již tradiční Svatomartinský lampiónový průvod. Ten měl svou premiéru v parku Budoucnost v listopadu roku 2001. Kromě něho to je od roku 2006 i Masopustní jarmark, Pohádková cesta ke Dni děti a Akce řetěz, později přejmenovaný na Den pro zdraví našich nejmenších pořádaný ke Světovému týdnu kojení. Zvoneček se též pravidelně účastní Trhů řemesel. Maminky a děti ze Zvonečku rovněž pravidelně chodí se svými vystoupení do zařízení pro seniory, kde jsou vřele přijímáni.

Před 11 lety při mateřském centru Zvoneček vznikl i Patchworkový klub HaBa. Jeho výrobky můžete obdivovat na výstavách v Havlíčkově Brodě či Humpolci.

„Snažíme se i reagovat na aktuální poptávku maminek a příznivců Zvonečku. Od roku 2014 s velkým ohlasem pořádáme příměstské tábory pro děti mladšího školního věku na různá témata," říká koordinátorka Zvonečku Jana Houlíková.

Mateřské centrum Zvoneček pochopitelně pamatuje nejen časy dobré, ale i ty horší. Mezi ně bezesporu patřil roku 2013, kdy prvně ve své historii nebyl jeho provoz podpořen dotací MPSV, což znamenalo asi půlmilionový výpadek financí.

„Za 15 let naší existence prošlo naším mateřským centrem 2 067 rodin s dětmi, (nebo bez dětí) a tímto jim děkujeme za přízeň. Bez jejich podpory a zájmu by nemohl Zvoneček fungovat ani v krásných prostorách na okraji parku Budoucnost," uzavírají koordinátorky a se všemi příznivci se Mateřského centra Zvoneček se těší na shledání při sobotní Pohádkové cestě.

Hana Fikarová, OCH Havlíčkův Brod