Českou cenu za architekturu vyhlašuje Česká komora architektů. Cílem soutěže je propagace kvalitních výsledků práce zkušených i začínajících architektů z hlediska jejich estetické a technické kvality. Stejně tak mezinárodní sedmičlenná porota posuzuje společenský přínos objektů, vztah k okolí i souvislosti týkající se vzniku.

Reportáž z nominačního večera České ceny za architekturu 2021

Zdroj: Youtube

„Hlavním účelem přehlídky je pokrytí co nejširšího spektra prací. Z tohoto důvodu nejsou díla hodnocena v rámci jednotlivých kategorií, ale uděluje se jedna hlavní cena. Soutěžní přehlídky se mohou zúčastnit jednotlivci nebo kanceláře s realizacemi postavenými na území České republiky a dokončenými v posledních pěti letech,“ uvedla Tereza Zemanová, která má v rámci soutěže na starost kontakt s médii.

V roce 2022 bylo v soutěži 29 nominací, v roce 2019 bylo přihlášeno 34 realizací a hned v prvním ročníku v roce 2016 šlo o 63 projektů.

V rámci soutěže se pak konají putovní výstavy, které soutěž představují. Vždy se nejvíce zaměřují na vítěze jednotlivých ročníků.

Dům na Kozině předčil očekávání

Za rok 2022 prvenství získala realizace s názvem Dům na Kozině. Jde o rekonstrukci domu kousek od centra malého jihočeského městečka Trhové Sviny, v malebné řadové ulici obklopené jedno- až dvoupatrovými domy.

„Od domů se očekává, že budou výjimečné. Dům na Kozině byl jedním z těch, kde atmosféra místa předčila naše očekávání založená na předložených obrázcích a plánech,“ shodli se porotci.

Zaujalo je také, že urbanistická kompozice byla navrácena do původních proporcí a že tak byly odstraněny nevhodné úpravy z konce 20. století.

„Autoři si dali záležet i na interiéru, analyzovali hmotu a zbavili se novějších stěn a vrstev. Všechny původní prvky byly zachovány nebo recyklovány. Architekti našli atraktivní řešení i z hlediska energetické účinnosti,“ uvedli porotci.

Pohřešovaná britská dívka Maddie McCann z Velké Británie ve věku čtyř let.
Polka tvrdí, že je Maddie McCannová, dívka ztracená před 15 lety. Chce testy DNA

Z místa jsme před několika měsíci přinesli i reportáž.

„Náš Dům Na Kozině vnímáme jako alternativu k vilám v předměstí. Tedy ke stavebním záměrům, které leckdy neúměrně odkrajují z naší krajiny,“ vysvětlují Weinzettelovi, kterým objekt patří.

Pocta tvůrcům opravy hradu

V roce 2021 Českou cenu za architekturu získal projekt s názvem Rekonstrukce paláce hradu Helfštýna nedaleko Olomouce. Ten je považován za druhý největší hrad v České republice, hned po Pražském hradě.

Torzo renesančního paláce hradu bylo v roce 2014 pro veřejnost uzavřeno. Odpadávající zdivo ohrožovalo bezpečnost návštěvníků a urychlovalo zánik památky. Proto bylo nutné stavebně zasáhnout.

A proč porota vybrala právě tento počin? Hlavní důvody byly dva.

Hrad Helfštýn po náročné rekonstrukci renesančního paláce. Srpen 2020
Triumf mezi českými architekty. Proměna Helfštýna dosáhla na hlavní cenu

„Za prvé projekt vyjadřuje autonomní smysl architektury jako umělecké a tvůrčí činnosti, která stavbou dává tvar prostoru. A za druhé reprezentuje a pokud možno shrnuje bohatství, životní kvalitu i občanský smysl mnoha kvalitních architektonických prací,“ zněl jednomyslný verdikt porotců.

A jak se ke své práci stavěla dvojice architektů Miroslav Pospíšil a Martin Karlík?

„Cílem bylo najít nejen optimální způsob zastřešení paláce, ale i přiblížení jeho historického vývoje návštěvníkům ve všech původních úrovních. Tento záměr vedl k myšlence vložení soudobých architektonických prvků do historické stavby a k propojení přízemí s vyššími podlažími paláce, která byla dosud veřejnosti nedostupná,“ sdělila Deníku architektonická dvojice.

Sídlo firmy Lasvit jako vzor všem

V roce 2020 pak největší obdiv poroty získalo nové sídlo firmy Lasvit v Novém Boru. Ta využila dvou původních památkově chráněných domů, zároveň doplnila o dva nové, které vycházejí z proporcí typických pro novoborskou lokalitu.

Lasvit v Novém Boru získal Hlavní cenu
První místo putuje do Nového Boru. Lasvit vyhrál Českou cenu za architekturu

„Sídlo Lasvit je logo prokazující jistý realizační um všech zúčastněných, které zároveň vysílá signál odvážného pokusu o nestandardní, nonkonformní přístup k řešením,“ zdůvodnili svůj verdikt porotci České ceny za architekturu.

Deník tehdy oslovil i šéfa firmy Lasvit Leona Jakimiče.

„Naše nové sídlo není jen klasickou kanceláří, je ukázkou naší vize inspirovat svět a symbolem naší lásky ke světlu. Vybrali jsme dům, který sloužil sklářům již před dvěma sty lety a vdechli mu nový život – opět spjatý se sklem a s kořeny, které toto tradiční řemeslo v regionu má,“ řekl při dokončení stavby.