Třípodlažní řadový dům obklopený zahradou v Praze je ukázkou, jak lze stylově až luxusně pracovat s vnitřním prostorem objektu, který na navenek nevypadá nijak okázale. Pokud se však spojí vize investora, odvaha, silný cit pro vkus a kreativní řešení architekta, vznikne nádherné bydlení jako na bohatém západě.

Stavba svépomocí nedávala moc jistot

Rekonstrukce desítky let staré nemovitosti se uskutečnila podle návrhu architektonického studia No architects. Investorem je muž, který často létá na pracovní cesty do ciziny, a tak se mu s rodinou hodí dům, který našel blízko ruzyňského Letiště Václava Havla.

Na první pohled působí Zikmundov velmi moderním dojmem. Je tedy až fascinující, jak zajímavou historii toto místo má
Vítejte na Zikmundově: Staletí starou ruinu proměnil majitel v luxusní penzion

Výchozí stav pro rekonstrukci nebyl nejoptimálnější. Dům byl v 70. letech postaven svépomocí.

„Nejen proto bylo nutné se statikem prověřit každý stavební krok dvakrát. To abychom se nedočkali nepříjemných překvapení a předešli úrazu pro zhotovitele. Přece jen tu bylo riziko, že někde v minulosti zedníci-laici něco podcenili,“ připomenul architekt Filip Novák z kanceláře No architects, který se na projektu podílel spolu s Danielou Baráčkovou, Petrou Doudovou a Barborou Jelínek.

Depresivní schodiště skončilo ve šrotu

Interiér už pak vůbec neodpovídal požadavkům pro moderní bydlení. „Páteř domu tvořilo jemně depresivní ocelové schodiště zazděné v tmavém koutě domu,“ přiblížil kus původní podoby architekt Jakub Filip Novák. Schodiště samozřejmě muselo pryč, stejně jako došlo k bourání části stěn a stavění nových. Nutné bylo i celkové vyztužení objektu.

Takto vypadá ložnice, ze které lze vstoupit přímo na terasu.
Nádhera ve Vrchlabí. Postavili zde dům snů, kde i stárnutí může být radostí

Práce jako výměnu všech přípojek, oken, dveří i přestavbu střechy u takovéto kompletní rekonstrukce už není snad ani nutné připomínat. Zbourána a znovupostavena pak byla terasa.

Pohled do koupelny.Pohled do koupelny.Zdroj: se svolením Studio Flusser

Nádhera a zase jenom nádhera

Pracovalo se samozřejmě i s dispozicí, kdy byla mimo jiné podle současných trendů propojena kuchyně s obývacím pokojem. Zastavěná plocha u tohoto objektu činí 110 metrů čtverečních, hrubá podlahová plocha 318 metrů čtverečních a užitná plocha pak 238 metrů čtverečních. Velmi povedený je interiér, plný dřeva a vkusných designových prvků.


Nahrává se anketa ...

Facebook Deník Styl je tu pro každého.Facebook Deník Styl je tu pro každého.Zdroj: Deník/Denisa Lottmannová