S čím se počítá

Objekt obdélníkového půdorysu o rozměrech 6 x 12 m nabízí přízemí z větší části otevřené do podkroví se sedlovou střechou. „Ta je zateplená nadkrokevní izolací (pro snížení přehřívání v létě) a pokrytá plechem, žlaby jsou skryté za předsazeným laťováním,“ upřesňuje Martin Vymetálek. Na všechny konstrukce se použijí hoblované smrkové hranoly, záměrně přiznané a minimalisticky provedené, aby vůně dřeva a zážitek z otevřeného prostoru vytvořily příjemné místo. Ten se pojal skutečně velkoryse, celková vnitřní výška až po hřeben střechy je 5,8 metrů, samotné přízemí má 2,5 metru a podkroví měří v nejvyšším bodě až 3,1 metru. Podlahy se uvažují z prken, ze dřeva se plánuje také základní nábytek.

Domek není velký, ale všechno je promyšleno do nejmenšího detailu
Malý, ale šikovný. Dům z překližky je plný vychytávek

Aby byl interiér dobře prosvětlený, venkovní opláštění z OSB desek na některých místech nahradí čirý polykarbonát. Jako příspěvek k větrání pak budou fungovat dvířka v OSB opláštění vytvořená na několika místech. Celý objekt sjednotí modřínové latě, jemná mřížka umožní průhled ven a zároveň zachová vnitřní intimitu. Za laťování zajíždějí také vstupní dveře – posuvný rám z jeklů s čirým polykarbonátem, před ně se umístí další posuvný rám s dřevěnými latěmi evokující okenice.

Jedinečný výhled

Na vstup navazuje vyvýšená terasa z modřínu v úrovni podlahy, která bude stejně jako stodola založená na zemních vrutech. Terénní zvýšení pak může napomoci ještě příjemnějšímu pohledu na okolní zahradu. Pozemek je dostatečně velký a zahrada v ročních obdobích zase proměnlivá, takže se nikdy neomrzí.

Konstrukce domu má netradiční podobu – je to podlouhlý bumerang kopírující tvar výklenku skály.
Moderní dům je jako zkamenělina ve vápencové stěně

Na návštěvě

Hlavní obytná místnost s kuchyní se dá podle potřeby oddělit či zavřít posuvnými vraty z OSB desek, místo mlatu v ní dominuje velký jídelní stůl. Do podkroví, které z jedné strany skýtá prostor pro dílnu a studovnu a z té druhé zase ložnici a sklad, se poleze po žebřících. Hygienický komfort nabízí nedaleký rodinný dům, proto venku postačí suché WC. Objekt se bude mírně přitápět kamny na dřevo, s dalším zdrojem tepla se nepočítá. Logicky, tady se bude žít hlavně v létě.

Bydloarchitekti

Architektonický ateliér manželů Pavly a Martina Vymetálkových z Ostravy-Polanky nad Odrou navrhují jednoduché a krásné stavby. Věnují se projektům soukromé i veřejné výstavby. www.bydloarchitekti.cz

Dům a zahrada – Měsíčník, který se komplexně zaměřuje na rodinný dům. Věnuje se zejména jeho architektuře, stavbě, rekonstrukci, vybavení a zařízení interiéru a úpravě zahrady. Přináší návštěvy pozoruhodných rodinných domů, názory architektů a odborníků, ale hlavně praktické informace a tipy pro všechny, kdo rodinný dům staví, bydlí v něm či o bydlení ve vlastním sní.