Příští středu zasednou do lavic žáci základních a středních škol. Než tak učiní, otestují se. Ve společných prostorách budou muset nosit roušky nebo respirátory. Tím je řečeno vše. Covid-19 je tím neřádem, který vnesl do školního řádu nepořádek. České děti byly nejdéle v Evropě zavřené doma, což v jejich hlavách i duších zanechalo stopy. Podle České školní inspekce má značné mezery ve znalostech a dovednostech 36 500 žáků ZŠ a 18 tisíc středoškoláků. Na jejich zahlazení bude zapotřebí nejméně deset měsíců. Nejhůř jsou na tom v Ústeckém kraji, což je výzva pro zdejší jedničky kandidátek Andreje Babiše a Ivana Bartoše.

Kateřina Perknerová
Za oponou migrace

Hodně již pomohly letní doučovací kempy a punc kvality má i projekt ministerstva školství, díky němuž by se do Silvestra měl ukrojit veliký kus z krajíce neznalostí. Plagův resort uvolní na odměny učitelů, studentů pedagogických fakult či lidí z neziskovek 250 milionů korun.

Pokud si teď někdo říká, že tolik cavyků kvůli určitému výpadku ve vzdělání není snad zapotřebí, mám po ruce jedno číslo. Podle ekonomů z institutu IDEA jediný týden výuky na dálku může do budoucna vést ke ztrátě až 33 miliard korun. Tak moc pokles vzdělanosti sníží produktivitu práce. Nad tím nelze mávnout rukou.