V premiérské roli trval na tom, že tento resort musí získat ANO. A měl pro něj i adepta, mladého právníka Adama Vojtěcha, který se vyškolil u něj na financích.

Vojtěch je nekonfliktní sympaťák, který Babiše poslouchá na slovo a do prvního vážného konfliktu se dostal až letos, pohříchu se svým náměstkem Prymulou, jehož Babiš učinil tváří boje se smrtícím virem.

Návrat do škol. Které děti dorazí?

Prymulovi v tomto ohledu věří 40 procent lidí, Vojtěchovi jen šest. Ministr ale trval na tom, že náměstek, bez ohledu na koronavirus a popularitu, musí předložit bezpečnostní prověrku, kterou nemá. Prymula to vnímal jako snahu se ho zbavit a hrozil prásknutím dveří.

Babiš pro něj narychlo vymyslel absurdní místo vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví, aby ho udržel ve státních službách. A nařídil Vojtěchovi, aby sitauci nehrotil a spolupracoval.

Kdo věří, že profesoru Prymulovi bude stačit upatlaná sesle na Úřadu vlády, ať tam běží. Ve vzduchu visí post ministra zdravotnictví.

Čínský drak a česká reakce

Pokud Nejvyšší kontrolní úřad na Vojtěcha něco najde, do týdne bude pryč a Prymula dosedne do jeho křesla. Nenajde-li, loajální ministr zůstane a Prymula, na něhož se během prázdnin pozapomene, skončí v laboratořích špičkové firmy. Třeba nějaké z Babišova fondu Hartenberg investujícího v oblasti zdravotnictví.