Jste příznivci nové vlády profesora Fialy? Poděkujte za ni Přísaze. Ano, je to tak. Robert Šlachta sebral ANO 60 000 hlasů, takže nebýt jeho, Andrej Babiš by zvítězil. A co je důležitější, Přísaha vzala celkem 40 000 voličů ČSSD.

Kdyby tito zůstali věrni „oranžové“, sociální demokraté by se bez problému přehoupli přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentua dnes by bylo na nich, kdo se stane premiérem země.A lze velmi pochybovat, že by voliči ČSSD před Andrejem Babišem preferovali Petra Fialu z ODS.

Martin Komárek.
Ďábel, který začal po volbách konat dobro

Autor je spisovatel

Ve volbách vlastně neprohrála politika Andreje Babiše, pouze se mu vrátila jeho pověstná obchodní hamižnost, se kterou zničil všechny své spojence a vysál je tím, že jim nepřiznal jediné téma, kterým by mohli oslovit své voliče.

A jaká témata jim mohl dát? Tak například nemusel vykládat, že Jana Maláčová na ministerstvu vůbec nic nedělá, nebo nemusel ponížit komunisty tím, že jim slíbil redukci výdajů na armádu,a když oni splnili svůj slib, tak se na ně vykašlal. Kdyby svým spojencům ponechal alespoň trochu cti, mohli dnes zasedat v parlamentu, a on seděl dál v premiérském křesle.

Volby dopadly, jak dopadly, ovšem pro blížící se prezidentskou volbu musíme brát v úvahu důležitý fakt. Pro strany nastupující vládní koalice hlasovalo celkem 2 333 681 lidí, pro strany v opozici (ANO, SPD) nebo ty, které se do parlamentu nedostaly (KSČM, ČSSD, Přísaha, Volný blok, Trikolóra) hlasovalo 2 887 876. Takže o 554 195 hlasů více (minus nějaké hlasy, které šly Svobodným) voliči vhodili stranám, které rozhodně žádnou vládu Pirátů s ODS nechtěly.

Kateřina Perknerová
Jde o důstojnost Miloše Zemana

Tento půlmilionový rozdíl bude ve druhém kole volby dostatečný zdroj pro kandidáta s protivládní rétorikou, neboť volební účast v právě proběhlých parlamentních volbách a v poslední prezidentské volbě byla takřka totožná (65,4 vs 66,6 %).

Z tohoto pohledu je evidentní, proč Babiš navzdory svému povolebnímu rozhodnutí zůstává ve sněmovně. Ta bude nyní jeho řečnickou tribunou až do prezidentských voleb.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.