Karlovarský, Ústecký, Moravskoslezský kraj. A nyní Vysočina. Prezident Petr Pavel plní své předvolební závazky a ukazuje se na místech, kde ho občané právem očekávají. Jenomže brzy se začnou ptát, zda jim tyto spanilé jízdy přinesou něco jiného kromě pár fotografií do alba.

Petr Pavel se na sněmu Svazu měst a obcí v Olomouci na adresu kabinetu vyjádřil kriticky. Nelíbí se mu, že se reformy plánují z centra bez znalosti pohledu zdola. Konkrétně měl na mysli s nikým nekonzultovaný pokyn ke zrušení 300 poboček České pošty. Jenomže kdyby jen to.

Kateřina Perknerová
Nejen přijímačky jsou brzdou vzdělání

I svůj ozdravný balík předhodila Fialova skvadra občanům, starostům, odborům i zaměstnavatelům jako cosi daného. „Nebudeme ustupovat tlakům a zásadní věci měnit nehodláme, jen je budeme trpělivě vysvětlovat,“ sdělil premiér. Třeba to, že obce, které včas nezvýšily koeficient u daně z nemovitosti to už teď neudělají, protože polovina tohoto příjmu půjde státu? Došlo ministrům, že se rozvoj některých území zastaví?

Slyšeli někdy o mediální poušti, tedy stavu, kdy je část obyvatelstva v regionech informačně závislá na lokálním seriózním tisku? Netuší nic, protože jinak by nemohli přijít s nehorázným návrhem na uvalení nejvyšší sazby DPH na noviny. Pavel si zatím ve funkci vede dobře. Teď přichází jeho těžká hodina, kdy by měl s vládou o jejích zjevných nedorazech jednat. A ukázat jí cestu z tunelu, kam právě zajela.