Země je v nouzovém stavu, zdravotnický systém přetížen, umírají lidé. Čeká nás rozpočtové provizorium, ceny nejenom energií, ale prakticky všeho letí vzhůru. Více než kdy jindy potřebujeme energickou vládu, která nebude před problémy uhýbat, bude je rychle řešit a především bude říkat lidem pravdu. Dva měsíce po volbách do sněmovny však dále zemi spravuje vláda v demisi, bez důvěry a energie, vláda, která se od prvního dne po volbách začala chovat jako opozice.

Ombudsman pro lidská práva Stanislav Křeček
O Prahu se prý bojuje o něco blíže

Miroslav Kalousek
je bývalý ministr financí

Každý den, o který prezident republiky oddaluje jmenování vlády premiéra Fialy, je velmi drahý. O každý ten den se zbytečně oddalují nezbytná rozhodnutí, o každý ten den bude v příštím roce delší rozpočtové provizorium.

V Lánech však jako by se zastavil čas. Jako by prezident nevnímal, že situace je kritická a činy nesnesou odkladu. Namísto rychlého jmenování vlády “přezkušuje” podle abecedy budoucí ministry z jejich agend v absurdním a nedůstojném divadle, umístěn kvůli infekci ve vitríně jako vycpaný medvěd.

Hlasy Deníku.Zdroj: Deník

Tahle procedura nemá žádnou oporu v ústavě a dokonce nemá ani precedens. Fialova vláda bude už čtvrtá, kterou bude prezident Zeman jmenovat a u žádného z třech předcházejících případů si tak nepočínal. Je to jenom zlovolné zdržování.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza
Černí pasažéři, prokletí této země

Ať už je Zemanův motiv jakýkoliv, poškozuje tím vlastní zemi. Trestuhodné je nejenom zdržování, trestuhodná je i nepředvidatelnost jeho dalších kroků. Nikdo neví, kdy chce novou vládu skutečně jmenovat. Budoucí ministři znají pouze termíny, kdy se mají poslušně dostavit k vitríně. Termín svého jmenování neznají.

Smyslem výkonu funkce prezidenta republiky je sloužit zemi a jejím lidem. Čemu, nebo komu Miloš Zeman seriálem u vitríny slouží, nevím. Lidé se svými každodenními starostmi a obavami to ale určitě nejsou.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.