Větší děti to pochopí

ANO Pro malé děti je čekání na Ježíška jedinečný zážitek. Pohádková bytost vstupuje do jejich světa a dává jim dárky. Před jejich očima se děje zázrak. Malá pochybnost, zda je to doopravdy možné, je vzrušující. Malé děti ovšem věří v živost svých hraček, imaginárních kamarádů či živých bytostí. Když přijdou k rozumu, necítí se podvedeny, svět se jim promění, ale krásné vzpomínky zůstanou.

NE Lež zůstává lží, i když je pronášena s bohulibými úmysly. Slibovat dětem Ježíška je stejně nerozumné jako děsit je čertem polednicí či klekánicí. Holky a kluci nejsou hloupí a dříve či později podvod prohlédnou. Ještě nějakou dobu hrají tuhle hru s rodiči, aby jim udělaly radost, ale myslí si o nich své. Dospělí by měli vždycky přistupovat ke svým potomkům zpříma, jinak se vztahy pokazí.

Mělo by být očkování proti covidu povinné?
ČERNÁ A BÍLÁ: Mělo by být očkování proti covidu povinné?

Patří to k poezii Štědrého večera

ANO Vánoce jsou jedinečné svátky. I když značná většina obyvatel nevěří v to, že Ježíš je spasitel světa, kouzlo jeho narození dojímá skoro všechny. Radostná atmosféra očekávání, světlo svíček, návštěva půlnoční, to činí z vánočních svátků něco neobyčejného. Lidé zažívají pocity radosti, vděčnosti a štědrosti, které jindy přehlížejí. Bezbranné miminko rozdávající dárky je ztělesněním této atmosféry.

NE Štědrý večer a vše co následuje, je už dávno jen hodokvasem konzumu, který spíše ztělesňuje kýčovitý Santa Claus rozvážející jednu limonádu. Ježíšek v jesličkách je součást křesťanského náboženství vytržená ze souvislostí a zbavená obsahu. Jezule zakrývá skutečnou, spotřebně opileckou podstatu našich Vánoc, podobně jako Santa. Ten je ovšem upřímnější.

Je správné snížit daně zaměstnancům?
ČERNÁ A BÍLÁ: Je správné snížit daně zaměstnancům?

Je to krásná česká tradice

ANO Ve většině západních zemí nosí dárky muž s bílými vousy, který přilétne na saních tažených soby. Rusku kupodivu prakticky totéž. Někde roznáší dárky skřítci. Český Ježíšek je jedinečný podobně jako naše oslavy Velikonoc. Nádherné betlémy, jejichž středem jsou jesličky s právě narozeným děťátkem, jsou součástí české tradice a kultury: Jednou z nejkrásnějších.

NE Je paradoxní, že nejateističtější národ na světě si vybral jako hlavní postavu vánočních svátků právě Ježíše. Ježíšek totiž není nic jiného než právě narozený Ježíš, jehož život a učení Češi většinou neznají, natož, aby se k němu hlásili. Pokud v něj nevěříme, nemá smysl ho podstrkovat dětem na Štědrý večer.